2005-2012 yılları arasında üni̇versi̇teye gi̇ri̇ş sınavlarında yer alan coğrafya sorularının coğrafya dersi̇ öğreti̇m programı ve kazanımlarına göre dağılımının incelenmesi̇ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Coğrafya öğretim programları, çevresini ve ülkesini tanıyan, ülkesinin zenginliklerinin ve sorunlarının farkında olan, bu sorunlara çözüm üreten daha iyi bireyler yetiştirmek amacıyla dönemin şartları da göz önünde bulundurularak değişikliklere uğramıştır. Bu değişiklikler Cumhuriyet döneminde ilk olarak 1924 tarihinde yapılmıştır. Daha sonra 1942'den başlamak üzere 6 kez değişikliğe uğramıştır. 2005 yılında Coğrafya Dersi Öğretim Programı (CDÖP) adı altında köklü bir değişikliğe gidilmiş ve son olarak 2011 tarihinde son şeklini almıştır. Türkiye'de 1974 yılından itibaren ÖSYM bünyesinde gerçekleştirilen üniversiteye giriş sınav sistemi 1981, 1998 ve 2010 yıllarında değişikliklere uğramıştır. Bu çalışmanın amacı; son 8 yılda üniversite sınavlarında çıkan coğrafya sorularının ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programı ve kazanımlarına göre dağılımının incelenmesidir. Bu amaçla 2005 ve sonrasındaki yıllarda üniversite giriş sınavında çıkan coğrafya sorularının, ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programı kazanımlarına göre ağırlıkları karşılaştırılarak, çıkmış sorular ile kazanımların ne kadar örtüştüğü ortaya konulmuştur.

Geography education programs have changed for the purpose of educating students who are considering the country's wealth, aware of the problems, providing solutions to these problems parallel with the conditions of the period. These changes were first done in 1924 on the Republican period. Then, starting from 1942 has been changed six times. Geography Curriculum was lastly changed in 2005 and took its final shape. Meanwhile, university entrance exam system in Turkey has been changed several times since 1974. The aim of this study is to examine the university entrance exam questions between 2005 and 2012 based on the Geography Curriculum. For this purpose, the university entrance exam in 2005 and subsequent years, the questions of geography, and Geography Curriculum were deeply analysed and the parallelism between them were tried to be understood.
Investigatıon of Geography Questions Asked in University Entrance Exams Between 2005-2012 Based on Geography Curriculum
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları