Kuyucaklı Abdullah b. Muhammed el-Aydi’nin Mu’rib-i Avamil-i Cedide adlı eserinin tahkiki - Çifçi, Mehmet Faruk (My University, 2008)
u çalışma, Kuyucaklı Abdullah b. Muhammed el-Aydînî’nin Mu‘rib-i ‘Avâmil-i Cedîde adlı eserinin tahkîki, edisyon kritiğidir. Kuyucaklı Abdullah Efendi ismiyle bilinen müellif, XVII. yüzyılın sonları, XVIII. yüzyılın başlarında Aydın Vilâyetine bağlı Kuyucak kasabasında yaşamış bir âlimdir. Arap dili gramerine dair yedi Arapça eser kaleme almıştır. Tahkikini yaptığımız bu eserde müellif, büyük Osmanlı bilgini İmam Birgivî’nin Arap dili gramerinin temel kurallarını anlattığı el-‘Avâmil adlı meşhur eserin gramer tahlilini yapmakta, bir anlamda teorik kuralları pratiğe dökmektedir. Yapılan bu çalışmayla eser tanıtılmış, müellif nüshasına en yakın nüsha ortaya konularak istifadeye hazır hale getirilmiş ve müellifin bir dilci olarak özellikleri tespit edilmiştir. THE TEXTUAL CRITICISM OF THE BOOK NAMED MURİB-İ AVAMİL-İ CEDİDE BY KUYUCAKLI ABDULLAH b. MUHAMMED el-AYDİNİ This Project is the textual criticism of Kuyucaklı Abdullah b. Muhammed el-Aydıni’s named Murib-i Avamil-i Cedide. As known author who is called Kuyucaklı Abdullah Efendi is a scholar lived in Kuyucak region bounded to Aydın. He wrote seven Arabic Works on the grammar of arabic language.In this book which we have investigated, the author analyses the grammar side of famous book named el-‘Avâmil that is written in it, the basic rules of Arabic language by Great Otoman Scholar Imam Birgivî. On the other side he converts the therotical rules into pratical ones. It has been known by this work creating the replica of The author’s issue(the original text) made it being used and the specifications of the author are detected as a linquistic.
Keywords: Arap Dili ve Edabiyatı; Arap Dili ve Grameri