Diz Osteoartritli Kişilerde Tek Seans Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimülasyonunun Çömelme Sırasında Ağırlık Aktarma Asimetrisine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı tek seans transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonunun (TENS) diz osteoartritli kişilerde çömelme sırasında ağırlık aktarma asimetrisine etkisi incelemekti. Materyal-Method: Prospektif çalışma dizaynı ile retrospektif analizler kullanılarak yirmi beş diz osteoartritli hasta çalışmaya dahil edildi. Etkilenmiş dizine tek seans 40 dk TENS uygulanan kişilerin kaydedilen verilerine retrospektif olarak fizyoterapi değerlendirme formlarından ulaşıldı. Diz ağrısı şiddeti vizüel analog skalası (VAS) ile değerlendirildi. Ayakta duruş ve çömelmedeki (30°, 60° ve 90° diz fleksiyonu) ağırlık aktarma asimetrisi değerleri TENS uygulaması öncesi, TENS uygulamasından hemen sonra ve 24 saat sonra olmak üzere 3 aşamada toplandı.Bulgular: 30° çömelmedeki ağırlık aktarma asimetrisi değerlerinde TENS uygulaması sonrası anlamlı fark bulundu (p<0,05). Uygulama öncesi skorları ile karşılaştırıldığında, TENS uygulamasından hemen sonra ve 24 saat sonraki ağrı şiddeti anlamlı olarak azaldı (p<0,001). Sonuç: Tek seans TENS uygulaması diz ağrısını kontrol altına almakta ve diz osteoartriti olan kişiler TENS uygulaması sonrası çömelmeyi gelişmiş ağırlık aktarma simetrisi ile gerçekleştirebilmektedir.

Objective: The aim of this study was to investigate the effect of a single session of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) on weight bearing asymmetry (WBA) during squatting in people with knee osteoarthritis (OA). Material-Method: Using a retrospective analysis of prospective study design, twenty five patients (6M/19F) with unilateral knee OA included in the study. Prospectively recorded data were obtained retrospectively from the physiotherapy evaluation forms of patients who received a single session of 40-minute TENS intervention to the affected knee. Knee pain intensity was assessed with Visual Analog Scale (VAS). WBA values during standing and squatting (30°, 60°, and 90° of knee flexion) were collected in 3 stages: before the TENS intervention (baseline); immediately after TENS intervention; and 24 hours after TENS intervention. Results: Significant difference was found for WBA values at 30°of squatting after TENS intervention (p<0.05). Reported pain intensity both in immediately after and 24 hours after TENS interventions decreased significantly compared with baseline scores (p<0.001). Conclusions: Single session of TENS intervention controls knee pain and people with knee OA can present squatting with improved inter-limb weight bearing distribution after TENS intervention.
The Effect of a Single Session of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation on Weight Bearing Asymmetry during Squatting in People with Knee Osteoarthritis
Keywords: Genel ve Dahili Tıp