Emperyalizm ve kalkınma - Öztürk, Özgür (My University, 2005)
Soyadı: Özgür Öztürk sat Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Fuat Ercan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Temmuz 2005 Emperyalizm, Kalkınma, Kapitalist Gelişme

EMPERYALİZM VE KALKINMA Bu çalışmada, emperyalizm-kalkınma ilişkisi üç ana tarihsel dönem içerisinde kuramsal açıdan ele alınmaktadır. 1910’lu yıllarda geliştirilen klasik emperyalizm kuramları ilk dönemi; İkinci Dünya Savaşı sonrasının gelişme yazını ile buna bir tepki olarak ortaya çıkan azgelişmişlik yazını ikinci dönemi; 1970’lerin ikinci yarısından günümüze kadar olan dönemdeki kuramsal gelişmeler ise üçüncü dönemi oluşturmaktadır. Çalışmanın temel vurgusu, emperyalizm-kalkınma ilişkisinin en verimli biçimde sermayenin uluslararasılaşması perspektifinden ele alınabileceğidir. Buna bağlı olarak, üç ana dönemdeki kuramlar sermayenin uluslararasılaşması perspektifinden değerlendirilmiş ve kuramsal süreklilikler ve süreksizlikler belirlenmeye çalışılmıştır. Name and Surname: Özgür Öztürk Field: Economics Programme: Development Economics and Economic Growth Supervisor: Associate Professor Fuat Ercan Degree Awarded and Date: Master – July 2005 Imperialism, Development, Capitalist Development ABSTRACT IMPERIALISM AND DEVELOPMENT In this study, the relationship of imperialism and development is investigated theorethically in three main historical periods. The classical theories of imperialism developed in 1910’s comprises the first period; the development literature of the post-Second World War era and the underdevelopment literature which emerged as a response to that comprises the second period; and the theorethical developments since the second half of the 1970’s comprises the third period. The basic emphasis of the study is that the relationship of imperialism and development can be investigated most fruitfully from the perspective of the internationalization of capital. Depending on this, the theories of the three main periods are evaluated from the perspective of the internationalization of capital, and the theorethical continuities and discontinuities are tried to be determined.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik kalkınma ve büyüme; Emperyalizm; Kalkınma; Kapitalist Gelişme