Remiks yoluyla kültürel aktarım : mizah içerikli instagram hesaplarının mem bakış açısı ile analizi - Tekrin, Dilara (My University, 2021)
Bu araştırma her geçen gün daha farklı uygulamalarla gündelik pratikler içinde yer alanremiks ve tartışmalı bir zeminde köklenen mem kavramı çerçevesinde oluşturulmuştur. Tanımı vekavramsallaştırılması konusunda birçok anlaşmazlık bulunmasına rağmen, mem hakkında fikirbirliği bulunan nadir noktalardan biri, memin remiks sayesinde oluştuğu ve aktarıldığıdır. Remiksinaraştırmadaki çerçevesi mem ile bu ilişkisi üzerinden belirlenmiştir. Bu tezin amacı, Instagrampostlarını remiks pratikleri ve memetik açısından inceleyerek, kültürel aktarımın bu postlarda nasılgerçekleştiği ile ilgili bilgi edinmektir. Bu doğrultuda Türkiye’nin en çok takipçiye sahip mizahiçerikli Instagram hesaplarından 3 tanesi olan Cezmi Kalorifer, İçkiliydi Bilmem Ne ve İncicaps’in1 ay boyunca paylaştıkları tüm postlar toplanarak bir veritabanı oluşturulmuştur. Veriler üzerindetanımsal ve çıkarımsal analizler uygulanmış, postların memetiği ve remiks pratiklerini ne şekildekullandığı incelenmiştir. Bulgular doğrultusunda, (1) postların memetik süreçlerle benzer şekildekültürel aktarım sağladığı görülmüş ve (2) bunun remiks uygulamalarıyla gerçekleştirildiğisaptanmıştır. Postların bu çerçevede incelenmesi sonucunda literatüre, “memetik süreçlerinemüdahale edilmiş içerik” kavramı önerilmiştir. Araştırma bulgularının postlarda gözlemlenenremiks pratikleri açısından değerlendirilmesi sonucunda ise, Instagram postları üzerinde çokkatmanlı remiks uygulamaları gerçekleştiği ve hesapların kendi remiks metotlarını oluşturaraktopluluklarına hitap ettiği belirlenmiştir. Bu bağlamda tezin dijital kültür araştırmalarına katkısağlayacağı düşünülmektedir

This research is designed in the framework of the highly debated concept of meme andremix which is getting more involved in daily practices day by day. There are discrepancies aboutthe definition and conceptualization of memes, however, it is mostly agreed that memes aretransmitted via remix. Within the scope of the research, remix is defined through its relation withmeme. This dissertation aims to shed light on the cultural transmission on Instagram posts byinvestigating them through memetics and remix. Thus, three of the most followed humorousInstagram accounts from Turkey have been selected. In a one-month time frame, all posts of theseaccounts were collected. Inferential and definitional analyses have been conducted and it isinvestigated how remix and memetics are employed by these posts. Findings showed that (1) theseposts and memes have similarities in terms of cultural transmission (2) cultural transmission isgenerated through multi-layered remix practices. In line with these findings, the concept of“memetically modified content” is proposed in the literature. The findings also showed that multilayered remix practices are conducted on these posts and every account has its remix method toappeal to its community. In this context, it is believed that this research will contribute to the fieldof digital culture studies.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Humour; Information technology; Instagram; Internet Meme; İnternet Memi; Mem; Memetically Modified Content; Memetik SüreçlerineMüdahale Edilmiş İçerik Meme; Mizah; Remiks; Remix