Değişen Kadın Rollerinin Kadınlara_x000D_ Yönelik Yapılan Reklamlara Yansıması - ÜLKER, YELDA (My University, 2019)
Geçmişten günümüze kadının yaşamdaki yerinin değiştiği görülmektedir. Özelliklekadın hareketlerindeki yoğunluk, kadının toplumdaki rolünde değişimleryaşanmasına sebep olmuştur. Bu değişimler sadece güncel hayata değil kadınınreklamlarda da sunuluş şekline de yansımıştır. Reklamlarda ev işleri ve çocuklarlailgilenen bir profil olarak gösterilen kadınlar günümüzde, ekonomik özgürlüğünüeline alan, iş hayatında aktif halde, modern, güçlü, özgür, mücadeleci hale gelmiştir.Böylece reklamlarda ev işleri ile ilgilenerek gösterilen kadın, cesaretli, özgür veeğlenceli bir imaj çizmiştir. Kadının oluşturulan yeni imajı reklamlara da yansımıştır.Böylece bu yeni ‘mükemmel kadın’ reklamlarda da sıklıkla gösterilmeye başlanmıştır.Bu bağlamda araştırmanın temel amacı değişen kadın rollerinin reklamlarayansımasının irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırma iki kısımdanoluşmaktadır. Araştırmanın birinci kısmında kadın pedi markası olan Orkid’inTürkiye’de yayınlanan ilk ve son reklamları hermeneutik yöntem ile incelenmiştir.Böylece kadının reklamlarda sunuluş biçiminin nasıl değiştiği ortaya koyulmayaçalışılmıştır. Araştırmanın ikinci kısmında ise kadın katılımcıların oluşturduğu odakgrup görüşmeleri yapılmıştır. Bu görüşmeler sırasında katılımcılara hermeneutikyöntemlerle incelenen Orkid markasının ilk ve son reklamları izlettirilmiştir.Katılımcılara daha önceki çalışmalardan uyarlanarak hazırlanan sorular sorulmuşve reklamlarda gösterilen kadınlara olan düşünceleri ölçülmüştür. Çalışmanınsonuç kısmında ise elde edilen veriler karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Eldeedilen sonuçlara göre katılımcılar reklamlarda gösterilen her iki kadın imajınıda sevmemektedir. Katılımcılar özellikle kadının erkeksi özelliklerle güçlügösterilmesine karşıdır.

It is seen that the place of woman in life changed from past to present. In particular,_x000D_ the intensity of women’s movements has led to changes in the role of women in_x000D_ society. These changes are reflected not only in the current life but also in the_x000D_ way women are shown ads. Today, women who are interested in housework and_x000D_ children have become modern, powerful, free and active, active in business life. In_x000D_ this way, the woman, who showed interest in housework, showed a courageous,_x000D_ free and entertaining image. The new image of the woman is also reflected in the_x000D_ advertisements. Thus, this new eye perfect woman ’is also frequently shown in_x000D_ advertising. In this context, the main purpose of the research is to examine the role_x000D_ of changing women’s roles in advertising. For this purpose, the research consists_x000D_ of two parts. In the first part of the study, which is the Orkid brand sanitary napkin_x000D_ ads first and last published in Turkey it was examined by hermeneutical method._x000D_ Thus, it was tried to reveal how women’s representation changed in advertisements._x000D_ In the second part of the study, focus group interviews were conducted by female_x000D_ participants. During these interviews, first and last advertisements of Orkid brand,_x000D_ which were examined with hermeneutical methods, were followed. Participants_x000D_ were asked questions based on previous studies and their thoughts about the_x000D_ women shown in the advertisements were measured. In the conclusion part of the_x000D_ study, the obtained data were examined comparatively. According to the results,_x000D_ the participants do not like the image of both women shown in the advertisements._x000D_ Participants are particularly opposed to the strong representation of women with_x000D_ masculine characteristics.
The Reflection of Changing Women’s Roles to the Advertising of Women