Probleme dayalı, işbirlikli ve proje tabanlı öğrenme yöntemlerinin öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisini inceleyen çalışmaların meta-analizi - Kurt, Uğur (My University, 2021)
Eğitimin temel amacı gelecek nesilleri değişen ve dönüşen dünyaya hazırlamaktır. Problemçözme becerisi ise, bireyin günlük hayatta karşılaştığı sorunları anlama ve etkin çözüm yollarıkeşfederek bu sorunları çözmeye yönelik girişimlerdir (Zurilla, 2001). Öğrencilerin problem çözmebecerilerinin de matematik testi içerisinde değerlendirildiği PISA(Uluslararası ÖğrenciDeğerlendirme yıllık aralıklarla dünyada birçok ülkeden 15 yaş grubundakiöğrencileri, TIMSS(Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması) ise dörder yıllıkaralıklarla 4. ve 8. sınıf öğrencilerini değerlendirmektedir. PISA sınav sonuçları incelendiğindeülkemiz öğrencilerinin matematik testi performansında 2018’de 2015’e göre daha iyi performansgösterdikleri, fakat yine de ortalamanın altında kaldıkları görülmüştür (PISA, 2018)(Genelortalama:459 puan, OECD ülkeleri ortalaması:489 puan, Türkiye ortalaması:454 puan). YineTIMSS sonuçları incelendiğinde ise 2019 yılında bu zamana kadar en iyi sonuçları elde etmemizerağmen, öğrencilerimizin hala 8. sınıflar matematik testinde TIMSS ölçek orta noktasının altındabir puan aldıkları görülmektedir (MEB, 2020). Yine ülkemizde düzenlenen, PISA ve TIMMSsınavları örnek alarak hazırlanan LGS ve TYT sonuçlarına göre de ülkemiz öğrencilerinin problemçözme becerilerinin geliştirilmesi gerekliliği görülmüştür. Bu nedenle bu çalışmada, Türkiye’dekiöğrencilerin problem çözme becerilerinin gelişimine, öğrenci merkezli öğrenme yöntemleri olanprobleme dayalı öğrenme, işbirlikli öğrenme ve proje tabanlı öğrenme yöntemleri ile hazırlanmışderslerin ne düzeyde etki ettiği bu konularda yapılmış araştırmalar meta-analiz yardımıyla bir arayagetirilerek incelenmiştir. Meta-analize, konu ile ilgili yapılan doktora tezleri, yüksek lisans tezlerive tez dışı makale çalışmalarından 2000 ile 2020 yılları arasında yapılmış, içerisinde ön test-sontest bulunduran, deney-kontrol gruplu, deneysel veya yarı deneysel çalışmalar dahil edilmiştir. Meta-analiz sonuçlarına göre 12 çalışmadan elde edilen verilerle probleme dayalı öğrenmeyönteminin problem çözme becerilerine etki düzeyi 0,675’lik orta düzey etki olarak, 9 çalışmadanelde edilen verilerle işbirlikli öğrenme yönteminin problem çözme becerilerine etki düzeyi 1,02’likgeniş düzey etki olarak, 5 çalışmadan elde edilen verilerle proje tabanlı öğrenme yöntemininproblem çözme becerilerine etki düzeyi 1,083’lük geniş düzey etki olarak bulunmuştur.Araştırmaya dahil edilen çalışmaların uygulandığı öğretim kademelerine, uygulanma sürelerine,uygulandıkları derse göre probleme dayalı, işbirlikli, proje tabanlı öğrenme yöntemlerinin problemçözme becerilerine etki düzeyleri belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre, probleme dayalı öğrenme yönteminin problem çözme becerilerineetkisinin en fazla, öğretim kademesine göre 0,880’lik geniş düzeyde etki büyüklüğü ile ilköğretimII kademesinde, uygulanan derse göre 2,046 ile beden eğitimi dersinde muazzam düzeyde,çalışmanın süresine göre 1,433’lük çok geniş etki düzeyine sahip 24-31 ders saati aralığındaki uygulamaların olduğu bulunmuştur. İşbirlikli öğrenme yöntemini problem çözme becerilerine etkisiise en fazla, öğretim kademesine göre 2,353’lük muazzam düzeyde etki ile ortaöğretimkademesinde, uygulanan derse göre 2,353’lük mükemmel düzeyde etki ile fizik dersinde,çalışmanın süresine göre 1,995’lik muazzam düzeyde etki ile 24-31 ders saat aralığındagörülmüştür. Proje tabanlı öğrenme yönteminin problem çözme becerilerine etkisi ise en fazla,öğretim kademesine göre 1,746’lık muazzam düzeyde etki ile okul öncesi kademesinde, uygulananderse göre 1,746’lık muazzam düzeyde etki ile anaokulu dersinde, çalışmanın süresine göre1,528’lik muazzam düzeyde etki ile 32 ve üzeri ders saatinde uygulanan çalışmalarda görülmüştür.Elde edilen veriler ışığında araştırmacılar için önerilerde bulunulmuştur.

The main purpose of education is to prepare future generations for a changing and transformingworld. Problem-solving skills, on the other hand, are attempts to solve these problems byunderstanding the problems that a person faces in everyday life and discovering effective solutions(Zurilla, 2001). Students problem-solving skills in the math test evaluated PISA(Program forInternational Student Assessment) at intervals of three years, many countries in the world from theage group of 15 students in the TIMSS(Trends in International Mathematics and Science) at fouryearly intervals 4. And 8. the class evaluates its students. Pisa examination results showed that ourcountry's students performed better in mathematics test performance in 2018 than in 2015, but stillremained below average (PISA, 2018)(overall average:459 points, OECD countries average:489points, Turkey average:454 points). Again, when the results of TIMSS are examined, although wehave achieved the best results by this time in 2019, our students are still 8. classes appear to scorebelow the TIMSS scale midpoint on the math test (MEB, 2020). Again, according to the results ofLGS and TYT, which were prepared by taking the example of Pisa and TIMMS exams held in ourcountry, it was also necessary to develop the problem-solving skills of our country's students.Therefore, in this study, in Turkey, students ' problem-solving skills and the development ofstudent-centered learning methods, Problem-Based Learning, Cooperative Learning and projectbased learning methods of research on issues that impact the level of what the course prepared by ameta-analysis was investigated by putting together with the help of. Meta-analysis includesdoctoral theses, master's theses and non-thesis article studies conducted between 2000 and 2020,including pre-test-final test, experimental-control group, experimental or decisional experimentalstudies. Meta-analysis according to the results, the data from the study with 12 problem-based learningproblem-solving skills-level domains 0,675% of mid-level domains (9 cooperative learning methodwith the data obtained from the study skills problem-solving level domains 1.02% level effect ofwide as 5 with the data obtained from the study of project-based learning problem-solving skillslevel domains 1,083% as wide level effect was found. According to the teaching levels in which thestudies included in the research were applied, the duration of their implementation, the level ofimpact of problem-based, collaborative, project-based learning methods on problem-solving skillswas determined. According to the data obtained, it was found that the effect of problem-based learning method onproblem-solving skills was most likely in the range of 24-31 lesson hours with a wide impact sizeof 0.880 according to the teaching level, a huge level of 2,046 according to the course applied, anda very wide impact level of 1,433 according to the duration of the study. The effect of cooperativelearning method on problem-solving skills, at most, by level of Education 2,353% level withtremendous impact at the secondary level, according to the course applied 2,353% of the effect ofthe excellent level in physics, according to the duration of the study 1,995% level was observed inthe range of 24-31 hours course with tremendous impact. Project-based learning problem-solvingskills to the effect on, at most, by level of Education 1,746% level with the tremendous impact ofpre-school level, according to the course applied 1,746% in the kindergarten class level withtremendous impact, according to the duration of the study 1,528% level of Applied Studies with its tremendous impact has been observed in 32 hours. In light of the data obtained, recommendationswere made for the researchers.
Meta-analysis of studies examining the impact of problem-based, collaborative and project-based learning methods on students' problem solving skills
Keywords: Collaborative Learning; İşbirlikli Öğrenme; Matematik; Mathematics; Meta-Analiz Problem-Based Learning; Meta-Analysis; Öğrenim ve öğretim; Problem Çözme Becerileri; Probleme Dayalı Öğrenme; ProblemSolving Skills; Proje Tabanlı Öğrenme; Project-Based Learning; Study and teaching