Politikanın Uluslararası Ticaretteki Önemi ve Davranışsal Finansı Şekillendirmesi - Desti, Melike (My University, 2019)
Davranışsal finansın temellerini atan Kahneman ve Tversky, ortaya koydukları çalışmada, tutarlı olmayan yatırımcı davranışlarına göz atarak finansal piyasalara yeni bir bakış açısı kazandırmışlardır. Davranışsal finans, finansal piyasalarda birey davranışlarını yatırımcıları etkileyen ekonomik olmayan faktörler, yani psikoloji ile incelerken, piyasalarda gelişen anomalilerin bu davranış kalıplarının bir sonucu olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde öncelikle ticaretin ne olduğu hakkında bilgiler verilmiştir. Dış ticaret ve uluslararası ticaret teorilerinden bahsedilerek, Türkiye’deki ticaretin durumdan söz edilmiştir. Ayrıca davranışsal finansın tanımı, amacı, gelişimi ve ilgili bilim dalları hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde politika ve ekonomi arasındaki ilişkiden bahsedilerek uluslararası ticarette kültürün önemi ve etkisi ele alınmış, ülkelerin ticaret kültürü ve izlediği politikalar başlıklar altında incelenmiştir. Ayrıca Türkiye’nin uluslararası ticarette izlediği politikalar ve diğer ülkelerin Türkiye’ye karşı uyguladıkları politikalara söz verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, davranışsal finansın ekonomi politikalarıyla olan ilişkisinden bahsedilmiştir. Yatırımcı davranışları ve bunları etkileyen faktörler başlıklar altında incelenerek, ülkelerin finansal profilleri ve davranışsal finansa olan tepkilerinden bahsedilmiştir. Son olarak da Türkiye’nin finansal yatırımları finansal yatırımları ve sosyo-kültürel etkilerden bahsedilmiştir.

Kahneman and Tversky who laid the foundations for behavioral finance, brought a new perspective on financial markets was revealed by looking at the inconsistent investor behaviors. Behavioral finance examines individual behavior in the financial markets with non-economic factors affecting investors, in other words “examines with psychology”, and reveals that emerging anomalies in the markets are the result of these patterns. In the first part of our study, first of all, information about what trade is. Foreign trade and international trade theories were mentioned and the conditions of trade in Turkey was mentioned. In addition, information about the definition, purpose, development and related disciplines of behavioral finance are given. In the second part of the study, the relationship between politics and economics has addressed by talking about the importance and impact of culture in international trade and the country's trade, culture and politics were examined under different headings. Moreover, Turkey's policies in international trade and other countries’ policies against Turkey have been discussed. In the third and final part of the study, the relationship between behavioral finance and economic policies was scrutinised. Investors' behavior and factors affecting them are examined under the headings, countries' financial profiles and behavioral financial responses were discussed. Finally, Turkey's financial investments and socio-cultural impacts were mentioned.
Keywords: Davranışsal finans; economy and policy; international trade; politika ve ekonomi; uluslararası ticaret Behavioral finance