Peçevi tarihi: (317b-351a metin, dizin, özel adlar sözlüğü) - Kayayurt, Zuhal (My University, 2005)
Peçevî Tarihi üzerine hazırlanan bu çalışma, giriş, dil özellikleri, metin, dizin, özel adlar dizini, sonuç ve tıpkıbasım olmak üzere yedi bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, eser hakkında çok kısa bir bilgi, tezin yazılış amacı ve içeriği yer almaktadır. Tezin hazırlanış aşamasında izlenen yöntem, yine birinci bölümde ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, eserin dil özelliklerine, ayrıntılı olmamak suretiyle değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Peçevî Tarihi’nin Bağdat Köşkü 206 numaralı yazma nüshasının 317b–351a arasındaki varaklarının trankripsiyonu ve eserin farklı diğer iki nüshası ile tenkitli neşri bulunmaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde, metinde geçen bütün kelimelerin, özel isimler de dahil olmak üzere, dizini yapılmıştır. Hazırlanan bu dizindeki tüm kelimeler, anlamlandırılmıştır. Çalışmanın beşinci bölümünde, özel adlar sözlüğü yapılmış, özel adlar sözlüğünden sonra çalışmaya “Sonuç” kısmı eklenmiştir. Çalışmanın sonuna ise üç metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.

The thesis that is prepared about Peçevî History, cosists of seven parts that are introduction, spelling properties, the main text, includings, proper nouns index, conclusion and facsimile. The first part of the thesis includes, a very short information about the book, the preparetion aim of the thesis and its content. The method that is being followed at the preparation time, also explained in the first part. In the second part of the thesis; spelling properties are mentioned without details. In the third part of the thesis; there is the transcription of the Peçevî History’s Baghdad number 206 handscript 317b-351a leaves and the edition critic of the study with the different other two handscripts. In the fourth part of the thesis; it is made the index of all the words, including the proper nouns, used in the text. All the words prepared in this index, are explained. In the fifth part of the thesis, proper nouns dictionary are made, after proper nouns dictionary, it is appended the conclusion part of the study. At the end of the thesis, it is appended the facsimiles of all three handscripts.
Keywords: Peçevi Tarihi; Türk Dili