Coca-Cola’nın Türkiye’deki yapılanması, iletişim stratejileri ve uygulamaları - Vartanyan, Aret, 1978- (My University, 2004)
Günümüzün hızla değişen dünyasında, teknoloji gelişimini sınır tanımaksızın sürdürürken, sosyal hayat ve tüketici alışkanlıkları da aynı doğrultuda değişmektedir. Bugün, tüketicinin satın alma kararını verme aşamasında birçok alternatifi bulunmaktadır. Teknoloji, bu alternatiflerin kalite ve fayda olarak birbirlerine çok yakın olmalarını sağlamaktadır. Bu durumda, tüketici karar verirken rasyonel verilerden çok, duygularıyla karar vermekte ve üründen önce markayı satın almaktadır. Dünyanın en çok bilinen markası Coca-Cola içilirken de içilen sadece bir meşrubat değildir. Coca-Cola, modernliğin, keyfin, yaşama bir tat, bir farklılık katma arzusunun ve markanın vaat ettiği daha bir çok duygusal öğenin bileşkesidir. Bugün şirketler marka yatırımına en az diğer temel faaliyetleri kadar yatırım yapmaktadırlar. Önemli olan tüketiciyle duygusal bağı kurabilmek ve tercih edeceği marka olabilmektir. Coca-Cola örneğinde bunu başarabilmenin en etkin yolunun geleneksel ve yeni pazarlama iletişimi strateji ve araçlarının etkin olarak bir bütün halinde kullanılabilmesi olduğunu görmekteyiz. Coca-Cola gibi global markaların pazarlama ve iletişim çalışmalarının, yerel markalara göre daha karmaşık olduğu görülmektedir. Değişimleri, yeni yaklaşımları izleyen, iletişim çalışmalarında sürekliliği sağlayan, yatırımlarını aralıksız sürdüren, özetle markalarına sürekli yatırım yapan, ancak yönetim ve pazarlamanın temel ilkelerini de global değişimlerin doğrultusunda başarıyla uygulayan firmalar gerek global, gerek yerel gerekse ürün/ hizmet krizlerinde asgari zarara uğrayacak ve artan rekabet ortamlarında da başarılarını sürdürebileceklerdir. Bu yaklaşımın somut ve başarılı bir örneği olarak hem global hem de Türkiye pazarında Coca-Cola gösterilebilir. constant advancements in technology occuring in our rapidly changing world are also bringing about transformations in social life and consumer habits. Today’s consumers find themselves faced with countless alternatives as they make their purchase decisions. Because technology systems narrow the gap between quality and utility differences among the many alternatives, consumers tend to base their decisions more on emotional than rational factors and end up purchasing a brand name rather than an individual product.When they consume a Coca-Cola product, one of the world’s most recognized brands, they are not simply drinking a beverage. Coca-Cola is a synthesis of the consumer’s wish for modernity, enjoyment, a taste of life, the desire for something different and an emotional attachment to the promises of the brandname. The investments companies today make in brand creation are commensurate with their investments in their other fundamental activities. The driving force of this investment is to create an emotional relationship with the consumer and for the name to become a preferred brand. We envision that the most effective path for Coca-Cola, for example, to achieve this is to utilize, in the most efficient manner possible, a combination of the communication strategies and tools of both traditional and contemporary marketing strategies. The marketing and communcation efforts of a global brand like Coca-Cola is much more complex than that of local brands. Those companies, however, that keep in stride with changes and new approaches, whose communication strategies lead to continuity, that are engaged in on-going investments, that constantly invest in brand development, and that successfully adhere to management and marketing principles that are in line with global transformations are those that can successfully emerge from both global and domestic product/ service crises with the least possible damage and those that can continue to operate successfully in climates of increasing competition. Coca-Cola can be a concrete and successful example of this approach in both global and Turkish markets.
Keywords: Genel yönetim; İleşitim; Pazarlama; Pazarlama yönetimi