Uluslararası göç teorilerinde kadınlar, Batı Avrupa ülkelerine göç, göçmen politikaları ve kadın göçmenlerin ekonomiye katkısı - Coşkun, Emel (My University, 2005)
Soyadı: Emel Coşkun sat Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Mehmet Türkay Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Ağustos 2005 Kadın Göçmenler, Uluslararası Göç

ULUSLARARASI GÖÇ TEORİLERİNDE KADINLAR, BATI AVRUPA ÜLKELERİNE GÖÇ, GÖÇMEN POLİTİKALARI VE KADIN GÖÇMENLERİN EKONOMİYE KATKISI Günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan pek çok ülkenin gündemine giren uluslararası göç, son yirmi beş yılda küreselleşme paralelinde önemli bir değişim sürecinden geçmektedir. Uluslararası ana akım göç teorilerinde 1980’lere kadar görünmeyen kadın göçmenler, bugün erkeklerden daha fazla sayıda Üçüncü Dünyadan Birinci Dünyaya göç etmektedir. Göç akımlarının hedef bölgelerinden biri olan Batı Avrupa ülkeleri, II. Dünya Savaşı sonrasında ekonomik gelişimlerini büyük ölçüde sözleşmeli erkek göçmenlere dayandırırken bugün, küreselleşmenin yeniden tanımladığı üretim süreçlerinde vazgeçilmez ekonomik aktörler olarak kadın göçmenler ön plana çıkmaktadır. Bu süreç çoğu sosyal bilimci tarafından “göçün kadınlaşması” olarak tanımlanmasına rağmen göçmen kadınların ekonomik rolleri ihmal edilmektedir. Bu çalışmada göçü ekonomik sebeplere indirgeyen ana akım göç teorileri toplumsal cinsiyet perspektifiyle sorgulanarak kadın göçünü etkileyen belli başlı yapısal ve sosyal faktörler eşliğinde, günümüzde en fazla kadın göçü alan Batı Avrupa ülkelerinde kadın göçmenlerin konumu ve ekonomik katkılarının önemi anlatılmaya çalışılmıştır. Name and Surname: Emel Coşkun Main Subjects: Economics Program: Development Economics and Economic Growth Adviser: Doç. Dr. Mehmet Türkay Type of Thesis and Date: Post-graduate– August 2005 Key Words: Women Migrants, International Migration ABSTRACT WOMEN IN INTERNATIONAL MIGRATION, MIGRATION TO WESTERN EUROPEAN COUNTRIES, MIGRATION POLICIES AND ECONOMIC CONTRIBUTION OF WOMEN MIGRANTS Being parallel to globalization, international migration has changed during last 25 years as a becoming current issue for a number of developed and underdeveloped countries. Today, much more women (than men) migrate from Third World countries to First World countries while they weren’t seen in mainstream migration theories until 1980’s. Western European countries, as a target region for migration flows, had relied on foreign men workforce after Second World War, but today those economies are much more depending on migrant women’s workforce. In spite of many social scientists called this process as “feminization of migration,” still economic roles of migrant women are neglected. In this study, mainstream migration theories will be examined from gender perspective. Also, women migrant’s situation and importance of their economic contribution in Western European countries will be emphasized with parallel to effective main factors for women migration.
Keywords: Göçmen İşçiler; Kadın Göçmenler; Uluslararası Göç