Miadında doğan hiperbilirubinemili yenidoğanların Prechtl Analizi ile değerlendirilmesi - Asalıoğlu, Ayşegül (My University, 2021)
ÖZETMiadında Doğan Hiperbilirubinemili Yenidoğanların Prechtl Analizi İle DeğerlendirilmesiÖğrenci Adı: Ayşegül AsalıoğluDanışman Adı: Doç. Dr. Gönül ACARAmaç: Yenidoğan sarılığı geçirerek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde fototerapi tedavisi alan term bebeklerin iki ayrı dönemde çekilen videolarının Prechtl Analizi ve 4. ayda Bayley-III Gelişimsel Tarama Ölçeği ile değerlendirerek sarılık geçirmeyen term bebekler ile karşılaştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yenidoğan hiperbilirubinemisi (HB) olan ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde Fototerapi tedavisi (FT) alan 70 olgu (33 kız, 37 erkek) ile hiperbilirubinemi tedavisi almayan term dönemde olan sağlıklı 34 olgu (17 kız, 17 erkek ) dahil edildi. Çalışma 93 olguyla tamamlandı. Olguların tamamının GHA (Genel Hareket Analizi) ile writhing ve fidgety dönemlerinde videoları çekildi ve Bayley III Gelişimsel Tarama Ölçeği ile 4. ayda nörogelişimleri değerlendirildi.Bulgular: Yenidoğan HB’li olguların FT ardından uygulanan GHA analizi için writhing döneminde %65,7’sinin Zayıf Repertuar, %12,9’unun Kramp Senkronize paterni sergilediği, fidgety döneminde ise %21,4’ünde fidgety hareketleri gözlenmediği için patolojik gelişim açısından risk altında olduğuna ulaşılmışken sağlıklı olguların writhing döneminde %11,8’inin Zayıf Repertuar ve fidgety döneminde %5,9’unda fidgety yokluğu belirlendi. Yenidoğan HB tanılı gruptaki olguların GHA sonuçları sağlıklı gruba göre daha patolojik bulundu (p<0,05). Bayley-III Total ham puan ve alt ölçek puanları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p<0,05) belirlendi. Sağlıklı term bebeklerin, yenidoğan HB tanılı term bebeklere göre gelişimlerinin bilişsel, dil ve motor alanlarda daha iyi geliştiği sonucuna ulaşıldı (p=0,000). Prechtl Analizi ile Bayley-III Ölçeği arasında orta ve kuvvetli düzeyde bir ilişki bulunmakta iken (*p<0,05, **p<0,01), sağlıklı grupta orta düzeyde bir ilişki vardır (*p<0,05, **p<0,01).Sonuç: HB’li bebekler ile sağlıklı bebeklerin GHA sonucunda HB’li grubun writhing ve fidgety dönemlerindeki sonuçları daha patolojik bulundu. 4. Ayda kullanılan Bayley-III Ölçeği için gruplar arasında yapılan karşılaştırmalar sonucunda HB’li grubun dil bileşik skorlarına göre normal gelişim, bilişsel ve motor bileşik skorlarına göre hafif-patolojik olarak gelişim gösterdiği bulundu. Yenidoğan sarılığı geçiren olguların yaşamın ilk dört ayında gelişimleri daha geriden seyretse de uzun dönem takipleri sonucunda gelişimleri sağlıklı term bebekleri yakalayabilir. HB’li olguların klinikte nörogelişimlerinin takip edilmesinde Genel Hareket Analizi ve Bayley Ölçeği kullanılarak değerlendirilmesi yararlı olacaktır.

SUMMARYEvaluation of Term Newborns with Hyperbilirubinemia by Prechtl AnalysisStudent Name: Ayşegül AsalıoğluName of Supervisor: Assoc. Prof. Gönül ACARObjective: The aim of our study; is to compare term infants who had neonatal jaundice and received phototherapy treatment in the Neonatal Intensive Care Unit and healthy term infants who don't have neonatal jaundice with Prechtl Analysis at two different period and the Bayley-III Developmental Screening Scale at the 4th month.Material and Methods: The study included 70 cases (33 female, 37 male) with neonatal hyperbilirubinemia who received Phototherapy treatment (PT) in the Neonatal Intensive Care Unit and 34 healthy term infants (17 female, 17 male). The study was completed with 93 cases. All of the cases were videotaped during the writhing and fidgety periods with GMA (General Movements Analysis), and the neurodevelopments of infants were evaluated at the 4th month with the Bayley-III Scale.Results: Pathological development was observed in the group diagnosed with neonatal HB for the GMA performed after PT, since 65.7% of the cases exhibited Poor Repertoire during the writhing period, 12.9% of them exhibited Cramp Synchronized pattern, and 21.4% of the cases in the fidgety period did not obtain fidgety movements. It was determined that 11.8% of the healthy subjects had also Poor Repertoire during the writhing period and absent fidgety movements were observed in 5.9%. The GMA results of the neonatal HB group was found more pathological than the healthy group (p<0.05). When Bayley-III Total raw score and subscale scores were compared, it was determined that there was a statistically significant difference between the groups (p<0.05). It was concluded that healthy term infants developed better in cognitive, language and motor areas compared to term infants diagnosed with neonatal HB (p=0.000). There was a moderate and strong correlation between GMA and Bayley-III Scale in the neonatal HB group (*p<0.05, **p<0.01), and moderately significant relationship with Bayley scores in the healthy group (*p<0.05, **p<0.01).Conclusion: It was found that video results of writhing and fidgety periods were more pathological in the group diagnosed with neonatal HB. As a result of the comparisons made between the groups for the Bayley-III Scale, it was found that the HB group developed normal development results according to the language composite scores, mild-pathological development according to the cognitive and motor composite scores. It will be useful to evaluate the infants diagnosed with HB in clinical follow-up of their neurodevelopment by using General Movement Assessment and Bayley-III Scale.
Keywords: Bayley-III Scale; Bayley-III Testi Term; Fizik tedavi; Health; Hiperbilirubinemi; Hiperbilirubinemia; Newborn; Physical therapy; Prechtl Analizi; Prechtl Analysis; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık; Term; Yenidoğan