Körfez Arap İşbirliği Konseyi ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimlerinin incelenmesi : Türkiye - KİK ilişkileri - Özmen, Yasin (My University, 2019)
ÖZETKÖRFEZ ARAP İŞBİRLİĞİ KONSEYİ ÜLKELERİNİN EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE-KİK İLİŞKİLERİKörfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkeler Basra Körfezine kıyısı olan 6 Arap ülkesinden oluşmaktadırlar. Petrol ihracatçısı olarak bilinen bu ülkeler gelir seviyeleri açısından Ortadoğu’daki ülkelere göre daha zengin ülkelerdir. Monarşi sistemiyle yönetilen bu Arap ülkeleri özellikle dış yatırımlarıyla dikkat çekmektedirler.Türkiye, KİK üyeleriyle 2000’li yıllardan sonra ciddi anlamda ekonomik ve siyasi ilişkiler geliştirmeye başlamıştır. Özellikle Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile ekonomik ve ticari ilişkiler her geçen gün daha çok gelişmektedir. KİK ülkeleri Türkiye’de özellikle emlak, turizm, finans ve değerli madenler sektöründe önemli yatırımlar yapmaktadır. Türkiye ise Körfez ülkelerine yapılan ihracat tekstil-konfeksiyon, gıda, makine ve birçok sektörde ürün ve hizmet pazarlamaktadır.Ancak Ortadoğu’nun doğası gereği siyasi ilişkiler her zaman olumlu seyir izlememektedir. Özellikle Suriye ve Irak iç savaşları, Arap Baharıyla meydana gelen siyasi değişimler ülkelerin taraf olmalarında ya da birlikte hareket etmelerinde birçok zorluklar çıkarmıştır. Bu çalışmada Türkiye’nin Körfez İşbirliği Konseyine bağlı altı ülke ile ekonomik ve siyasi ilişkileri ele alınmıştır. Çalışmada KİK üyesi ülkeler olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar, Umman ve Bahreyn’in ekonomik ve siyasi yapıları incelenmiş, bu ülkelerin 2000 sonrası Türkiye ile ilişkilerine yer verilmiş ve Türkiye’nin bu ülkelerle olan ilişkilerinde dikkate alması gereken faktörler sıralanmıştır

ABSTRACTECONOMIC AND SOCIAL DEVELOPMENTS OF THE COUNTRIES OF THE GULF COOPERATION COUNCIL: TURKEY-GCC RELATIONSThe Gulf Cooperation Council (GCC) is composed of six Arab countries in the coastal region of the Persian Gulf. These countries, known as oil exporters, are richer in terms of income levels regards the other countries in the Middle East region. These Arab countries, managed based on the monarchy system, attract enormous attention on their foreign investments.By 2000s Turkey began to enhance economic and political relations with JCC members seriously. Especially, the economic and commercial relationships with Qatar, United Arab Emirates (UAE) and Saudi Arabia are developing more and more. GCC countries are conducting significant investments in Turkey particularly in various sectors such as, real estate, tourism, finance and precious metals. As well, Turkey provides essential cooperation in service and marketing sectors to Gulf countries through the exportation of the required textile-clothing, food, machinery, etc.However, due to their nature, political relations with the Middle East are not always conducted in a positive manner. Regards the current Syria and Iraq civil wars, the political changes that took place in Arab Spring sessions, resulted in difficulties to the aforementioned relationships. In this study, Turkey's economic and political relations with these six countries of the Gulf Cooperation Council are discussed. Accordingly, the economic and political structures of these GCC members including, Saudi Arabia, United Arab Emirates, Kuwait, Qatar, Oman and Bahrain are evaluated. As well, the relation of these countries with respect to Turkey after 2000s are involved and details of the essential aspects for an efficient relation with these countries are proposed.
Keywords: Economics; Ekonomi; Gulf Cooperation Council (GCC); Gulf States; International Interdependence; Körfez İşbirliği Konseyi (KİK); Körfez ülkeleri; Middle East; Orta Doğu; Turkey; Türkiye; Uluslararası Karşılıklı Bağımlılık