Türkiye muhasebe standartlarına göre değerleme ve vergi mevzuatı ile karşılaştırılması - Tire, Hilal (My University, 2009)
Muhasebe Standartları, Vergi Usul Kanunu, Değerleme ÖZET TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARINA GÖRE DEĞERLEME VE VERGİ MEVZUATI İLE KARŞILAŞTIRILMASI Türkiye muhasebe standartlarına göre değerlemenin anlatıldığı ve vergi mevzuatı ile karşılaştırılmasının yapıldığı bu çalışmanın amacı; muhasebe standartlarının getirdiği yeni değerleme yaklaşımı ile halen uygulanmakta olan Vergi Usul Kanununa göre değerlemeyi ayrı ayrı göstererek, Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanununa göre değerleme farklarını karşılaştırmak ve uygulamaya yardımcı olmaktır. Çalışmanın birinci bölümünde muhasebe standartları ve değerlemeye ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Muhasebe standartlarının uluslararası ve ulusal düzeyde oluşumu ve gelişimine değinilip, değerleme kavramı açıklanmıştır. Bölümün son kısmında ise başta Türkiye Muhasebe Standartları olmak üzere , Vergi Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunundaki değerleme ölçekleri açıklanmıştır. İkinci bölümde bilanço hesaplarının, üçüncü bölümde de gelir tablosu hesaplarının Türkiye Muhasebe Standartlarına göre değerlemesi ile Vergi Usul Kanununa göre değerlemesi açıklanarak, hesapların değerlemelerinin Türkiye Muhasebe Standartları ve Vergi Usul Kanunu açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise muhasebe standartlarına göre değerlemesi özellik arz eden diğer standartlar açıklanmıştır. Turkish Accounting Standarts, Tax Procedures Law, Valuation

VALUATİON ACCORDİNG TO THE TURKİSH ACCOUNTİNG STANDARDS AND İTS COMPARİSON WİTH THE TAX PROCEDURES LAW The purpose of this study where valuation according to Turkish accounting standards and its comparison with tax regulations has been made, is to assist the application of the newly introduced valuation approach by comparing it with the Tax Procedures Law which is still in force, by showing the two valuations separately. In the first section of the study general information regarding the tax regulations and valuation has been given. The formation and evolution of the accounting standards on the international and national level has been introduced, the notion of valuation has been explained. At the end of the section, valuation criterions used by Turkish Accounting Standards, Tax Procedures Law, Turkish Trade Law and the Capital Markets Law has been explained. In the second section the financial statements, and in the third section, valuation of an income table according to Turkish Accounting Standards and Tax Procedures Law has been explained and contrasted. In the fourth and final section, other accounting standards that are worthy of consideration has been explained.
Keywords: Muhasebe Standartları; Vergi Mevzuatı; Vergilendirme