İşletmelerde eğitim faaliyetleri ile işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkilerin incelenmesine yönelik bir araştırma - Demirdağ, Selma (My University, 2010)
İŞLETMELERDE EĞİTİM FAALİYETLERİ İLE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bir firma için en önemli rekabet üstünlüğü, onun entelektüel sermayesinin önemli ve değerli bir unsuru olan işgücüdür. Günümüzün en etkili işletmeleri eğitim olanağı tanımanın hem çalışana hem de işletmeye yarar sağladığının bilincinde olanlardır. Çünkü eğitim alan çalışan yeni beceriler geliştirmekte daha farklı ve yeni bir bakış açısı kazanarak işletmeye yarar sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı bireylerin, çalıştıkları örgütteki eğitim faaliyetlerine ilişkin algılamaları ve işten ayrılma niyetleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Bu amaçla üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde eğitim ve geliştirme faaliyetleri ile ilgili tanımlara, yöntemlere değinilmiş, ikinci bölümde işten ayrılma niyeti üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise çalışanların eğitim algılarını, işten ayrılma niyetlerini ve demografik özelliklerini saptamak üzere bir anket uygulanmış olup yapılan araştırmaya ilişkin analiz ve yorumlara yer verilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, çalışanların eğitim uygulamalarına ilişkin bakış açılarının olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Ancak işletme yönetimi tarafından hazırlanan eğitim planlarının yetersizliği çalışanda farklı algıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu gerçekten hareketle perakende işletmeciliğinde eğitim programlarının daha sistematik, ihtiyaca yönelik ve planlı olarak verilmesi, eğitim faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi, eğitimde sürekliliğin sağlanması ve çalışmaların daha bilinçli olarak yürütülmesi önerilmektedir. ten Ayrılma

The most important competitive advantage for a company is its intellectual capital workforce which is important and valuable element. Today’s most effective businesses are those that are aware of that providing training is beneficial for both employees and businesses. Because employees, who are trained, gain different and new perspective while they are developing new skills and for this reason they are more beneficial for busınesses. The aim of this study is to examine the relationship between employee’s perceptions related to educational activities in organizations and the intentions of job turnover. The study consists of three sections. In the first part, methods and definitions regarding training and development activities are addressed, in the second part, the intention of job turnover is focused on and in the last part of this study, a poll is conducted to determine employee’s educational perceptions, the intentions of job turnover and their demographic characteristics. In addition to this, analysis and interpretations are addressed. According to the results of this study, the perspectives of employees pertaining to training practices were found to be positive. Yet the lack of training plan, which is prepared by business management, causes employees to have different perspectives. As a result of this fact, it is recommended that training programs should be provided in a more systematic, planned way and be in line with needs and giving more importance to training activities, ensuring continuity in training and maintaining the execution of work more consciously. Key words: Education, Job Turnover
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; İşten Ayrılma