Lise öğrencilerinin akılcı ilaç kullanımına yönelik bilgi ve davranışları - ERGÜN, AYŞE (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışma lise öğrencilerinin akılcı ilaç kullanımına yönelik bilgi ve davranışlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın evrenini 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da bir ilçede öğrenim gören (N=10226) lise öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma; Anadolu imam hatip liselerinden 201, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden 316, Anadolu liselerinden 318 olmak üzere toplam 835 öğrenci ile tamamlanmıştır. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu ve Akılcı İlaç Kullanımı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 16.12±1.27 ve %54.9’u erkektir. Öğrencilerin %46.2’sinin reçetesiz ilaç kullandığı, %59.1’inin reçetesiz ilaç kullanma nedeninin ağrı olduğu belirlenmiştir. İlaç kullanım bilgisinin %48.3 ile sağlık çalışanından, %36.3 ile eczacıdan alındığı saptanmıştır. Öğrencilerin Akılcı İlaç Kullanımı Ölçeği puan ortalamasının 34.02±5.12 olduğu ve %45’inin akılcı ilaç kullanım bilgisinin yetersiz olduğu bulunmuştur. Akılcı ilaç kullanım bilgi düzeyi yeterli olan kız öğrencilerin oranının erkek öğrencilerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Akılcı ilaç kullanımına yönelik bilgi düzeyini etkileyen diğer değişkenler olarak okul başarısı, baba eğitim düzeyi ve lise türü belirlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğrencilerin yaklaşık yarısının akılcı ilaç kullanım bilgisinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Okul sağlığı hemşiresinin adölesanlara ve ebeveynlerine yönelik akılcı ilaç kullanımı hakkında eğitimler düzenlemesi önerilmektedir.

Objective: This study was planned to examine the knowledge and behaviors of high school students towards rational drug use. Material and Method: The universe of this study was composed of high school students (N = 10226) studying in a district of Istanbul in the 2019-2020 academic year. The research was completed with a total of 835 students, 201 from Anatolian imam hatip high schools, 316 from vocational and technical Anatolian high schools, and 318 from Anatolian high schools. Data in the study were collected using the personal ınformation form and the rational drug use scale. Descriptive statistics and Chi-square test were used in the analysis of the data. Results: The average age of the students participating in the study was 16.12 ± 1.27 and 54.9% were male. It was determined that 46.2% of the students used over-the-counter drugs, and 59.1% of them used over-the-counter drugs because of pain. It was determined that the drug usage information was obtained from the health worker with 48.3% and from the pharmacist with 36.3%. The students' Rational Drug Use Scale average score was 34.02±5.12 and the rational drug use knowledge of 45% of the students was insufficient. The rate of female students with sufficient knowledge of rational drug use was found to be statistically significantly higher than male students (p<0.05). School success, father's education level and high school type were other variables affecting the level of knowledge about rational drug use. Conclusion: It was determined that about half of the students had insufficient knowledge of rational drug use. It is recommended that the school health nurse organize trainings on rational drug use for adolescents and their parents.
Keywords: Sağlık Bilimleri; Hemşirelik; Halk Sağlığı Hemşireliği; Health Sciences; Nursing; Public Health Nursing; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; HEMŞİRELİK; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; NURSING; Farmakoloji (hemşirelik); Onkoloji (hemşirelik); Asistan Hemşirelik; Tıbbi ve Cerrahi Hemşirelik; Annelik ve Ebelik; LPN ve LVN; Acil Tıp Hemşireliği; Yoğun Bakım Hemşireliği; İleri ve Uzman Hemşirelik; Hemşirelik (çeşitli); Genel Hemşirelik; Pharmacology (nursing); Oncology (nursing); Nurse Assisting; Medical and Surgical Nursing; Maternity and Midwifery; LPN and LVN; Emergency Nursing; Critical Care Nursing; Advanced and Specialized Nursing; Nursing (miscellaneous); General Nursing; Adölesan; akılcı ilaç kullanımı; okul sağlığı hemşiresi; Adolescent; rational drug use; school health nurse