Siyasal alanda iyilik ve kötülüğün inşaası: HDP örneği - İngeç, Ali Kerem (My University, 2017)
Siyaset, en geniş anlamıyla, insanların yaşamlarını düzenleyen, genel kurallarıyapmak, korumak ve değiştirmek için gerçekleştirilen faaliyetlerdir. Siyasi aktörler, iyiolduğunu düşündükleri şeyleri sürdürmek ve kötüye dönüşmelerini engellemek; kötüolduğunu düşündükleri şeyleri de yok etmek veya iyi yönde dönüştürmek isterler.Dolayısıyla her siyasi faaliyeti “daha iyi” veya “daha kötü” düşüncesi yönlendirir. Bubağlamda her siyasi faaliyet, kendi içerisinde, “iyi”nin bilgisine, iyi yaşamın ve iyitoplumun bilgisine yönelmişlik barındırır. Genel anlamda ve siyasi alanda “iyi”nin neolduğunun bilgisine ulaşıldıktan sonra, siyasi aktörler, diğer siyasi aktörlerden daha iyiolduklarını veya diğer siyasi aktörlerin kendilerinden daha kötü olduğunu siyasaliletişim yöntemleriyle muhataplarına anlatmaya çalışır. Bu çalışmada “iyi” ve “kötü”kavramları incelenmiş, farklı alanlardaki “iyi” ve “kötü” temsillerine yer verilmiştir.Çalışmada genel anlamda ve siyasal alanda “iyi”nin ve “kötü”nün ne olduğuna dairdüşünceler açıklanarak “iyi”nin ve “kötü”nün ölçütleri belirlenmiştir. Bu ölçütlerçerçevesinde örneklem olarak belirlenmiş olan HDP’nin söylem ve eylemleri “iyi” ve“kötü” kavramları kapsamında değerlendirilmiştir.

Politics, in its broadest sense, are activities carried out to make, maintain andchange general rules that regulate people’s lives. Political actors, want to maintain whatthey think is good and prevent them from becoming bad; they want to destroy what theythink is bad or transform it well. Hence think of “better” or “worse” directs everypolitical activity. In this context, every political activity has, in itself, oriantation towardthe knowledge of “good”, knowledge of good life and good society. After reaching theknowledge of what the “good” is in general terms and political terms, political actors tryto explain to their interlocutors that they are better than other political actors or thatother political actors are worse than them. In this study, the concepts of “good”and “bad” and representation of “good” and “bad” in different areas were included. Inthis study, the criteria of “good” and “bad” in general terms and political terms weredefined by explaining the thoughts about what is “good” and “bad”. In the context ofthese criteria, the discourse and actions of HDP, which is determined as example areevaluated within the scope of “good” and “bad” concepts.
Keywords: Argument; Argumentation; Argüman; Argümantasyon Good; Bad; Felsefe; Halkla İlşikilerSiyasal İletişim; İletişim; İyi; Kötü; Philosophy; Political Communication; Politics; Psikolojik yönler; Public Relations; Siyaset