Sosyal bilgiler öğretiminde yazılı edebiyat ürünlerini ders aracı olarak kullanmanın duyuşsal davranış özelliklerini kazanmaya etkisi - Öztürk, Cemil; Otluoğlu, Rahmi (Eğitim Bilimleri Dergisi, 2002)
Bu araştırmanın amacı, sosyal bilgiler öğretiminde duyuşsal davranışların kazandırılmasında yazılı edebiyat ürünlerinin etkisini irdelemektir. Deneysel modeldeki bu araştırma, 2000-2001 öğretim yılında İstanbul ili Kartal ilçesi Marmara İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilmiştir. Uygulama, küme örnekleme yöntemiyle seçilen iki beşinci sınıf öğrencilerinin katılımıyla, “Vatan ve Millet” ünitesi işlenirken yapılmıştır. Kontrol grubunda geleneksel araç gereçlerle ders işlerken, deney grubunda bunların yanında yazılı edebiyat ürünlerinden de yararlanmıştır. Her iki gruba da öntestsontest olarak tarafımızdan hazırlanan BBT1 ve DDET2, deney grubuna ayrıca Öğrenci Görüşleri Anketi uygulanmıştır. Yapılan “t” testinden elde edilen bulgular Vatan ve Millet” ünitesiyle ilgili Duyuşsal Davranışlara Erişi Testinde, iki grubun aritmetik ortalamaları arasında, öğretimde yazılı edebiyat ürünlerini kullanan grup lehine .01 düzeyinde anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Ayrıca duyuşsal davranışlara erişi düzeyinde cinsiyet değişkenine göre; erkekler lehine anlamlı farklılaşma görülmüştür. Bilişsel yeterlilik kazanma düzeyleri ile duyuşsal davranışlara erişi düzeyleri arasında yapılan korelasyon analizlerinde anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Yazılı edebiyat ürünlerinin ders aracı olarak kullanıldığı derste öğrenciler, duyuşsal davranış özellikleri bakımından kendilerini daha yetkinleşmiş olarak gördüklerini belirtmişlerdir
Keywords: Sosyal bilgiler öğretimi, edebî ürünler, duyuşsal davranışlar