Ali Ekrem Bolayır’ın Namık Kemal ve Recaizâde Mahmut Ekrem hakkındaki görüşleri - Tosun, Hatice (My University, 2010)
Ali Ekrem'in yakından tanıdığı, Tanzimat Dönemi'nin iki önemli sanatçısı olan Namık Kemal ve Recaizâde Mahmut Ekrem hakkındaki görüşlerini ele alan bu tez çalışması aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır: Çalışmanın Giriş bölümünde ilk olarak Ali Ekrem Bolayır'ın hayatı, sanatı ve eserlerine; ikinci olarak monografi türü ve türün Türk edebiyatındaki örneklerine; üçüncü olarak da Ali Ekrem'in monografi anlayışıyla ilgili bir değerlendirmeye yer verilmiştir. Daha sonraki bölümlerde ise Ali Ekrem'e ait Namık Kemal, Rûh-ı Kemal ile Recaizâde Mahmut Ekrem Bey Hayatı ve Âsârı adlı eserlerden hareketle Ali Ekrem'in Namık Kemal ve Recaizâde Mahmut Ekrem hakkındaki görüşlerinin değerlendirmesi yapılmıştır. Yazarın bu şahıslar hakkındaki görüşleri, özel ve resmî hayatları, eserleri, fikirleri, edebî ve siyasî şahsiyetleri, bağlı bulundukları edebî topluluk, arkadaşları, yaşadıkları devir, devrin eserlerine ve hayatlarına etkisi üzerinden incelenmiştir. Ayrıca çalışmada eserlerin içerikleri, dil ve üslûpları hakkındaki değerlendirmeler her kitap için ayrı başlıklar altında verilmiştir. Tez çalışmasına ek olarak, günümüz harflerine aktarılan Rûh-ı Kemal ile Recaizâde Mahmut Ekrem Bey Hayatı ve Âsârı adlı kitapların metinleri verilmiştir.

This thesis project, which takes charge of the opinions of Ali Ekrem about the two outstanding artists of Tanzimat Period: Namık Kemal and Recaizâde Mahmut Ekrem who are well known by Ali Ekrem, consists of these sections below. In the introduction section of the thesis, firstly, it is mentioned the life and works of Ali Ekrem Bolayır, secondly, the type of Monograph and its samples in Turkish Literature are researched, and thirdly Ali Ekrem Bolayır's understanding of monograph will be studied. In the other sections, with the improvement of Ali Ekrem Bolayır's works, Namık Kemal, Rûh-ı Kemal and Recaizâde Mahmut Ekrem Bey Hayatı ve Âsârı, the opinions of Ali Ekrem about Namık Kemal and Recaizâde Mahmut Ekrem are evaluated. The point of the writer's view for those people was examined according to their private and civil lives, their works, ideas, literary and political individualities; the literary society that they belonged to, and the friends; the age they were living in, works of the age, and the affect of their lives. Also in this work, considered ideas about the contents of the works, the language and the way they used their tone, have all been given under separate titles for each book. Adition to the thesis, the text of the boks Recaizâde Mahmut Ekrem Bey Hayatı ve Âsârı and Rûh-ı Kemal which were transliterated into the modern Turkish have been given.
Keywords: Türk Dili