Çevrenin önemi,İstanbul’da yaşanan hava kirliliği ve kaliteli kömür kullanımının hava kalitesine etkisi - Güllü, Gültekin (My University, 1999)
Yerel yönetimler etkinlik, verimlilik ve demokratik bakımdan son derece önemli kurumlardır. Çevre sorunları yerel kaynaklı olduğu için, bu noktada problemlerin kaynağından önlenmesi yönünden özellikle belediyelere önemli görevler düşmektedir. Şehirde yaşayan vatandaşlar, daha yüksek kalitede kamu hizmetlerinden yararlanabilmek, kent ve çevre değerlerini koruyabilmek, yaşadıkları şehrin yönetimine ağırlıklarını koyabilmek için, kent yönetimleri ile iç içe olmak zorundadırlar. 1980'den sonra yoğun göçle beraber İstanbul'da hızla artan hava kirliliği 1990'dan sonra tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Bu yönde İstanbul'da hava kirliliğinin önlenmesi için etkin kararların alınması ve uygulanması kaçınılmaz olmuştur. 1994'ten sonra bu doğrultuda yapılan en önemli çalışmalardan birisi de İstanbul'da kalitesiz kömürlerin yakıt olarak kullanımının yasaklanıp, kaliteli kömür kullanımının sağlanması olmuştur. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmalar ve İl Mahalli Çevre Kurulu'nda kademe kademe alınan kararlar ile 1996-97 kış sezonunda kömürlerin torbalanarak satışının yapılması ile birlikte denetim ve kontroller açısından da belirli bir kolaylık sağlanmıştır. Sistem olarak da yapılan çalışmalar benimsenmiş, İstanbul'da kömürlerin yakıt olarak kullanılmasından kaynaklanan hava kirliliği önemli ölçüde problem olmaktan çıkarılmıştır. İstanbul'da hava kalitesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği standartlarda sürekli sağlanması için hava kirliliğinin önlenmesine yönelik, mesele bütün olarak ele alınmalıdır. Bu doğrultuda kaliteli yakıt, kaliteli yakma, binaların izolasyonu, motorlu araçlardan, sanayiden kaynaklan kirleticilerin azaltılması, uygun mimari yapı, nüfus yoğunluğunun azaltılması, yeşil alanların arttırılması, vatandaşlarda yaygın çevre eğitimi ve çevre kültür bilincinin oluşturulması gereklidir. Bu çalışmada vurgulandığı gibi bütün kurumlar ve vatandaşlar görev ve sorumluluklarını tam olarak yaptıkları sürece, özellikle belediyelere maddi destek sağlandığı ve gerekli yetki verildiği ölçüde sağlıklı bir çevre oluşturmak ve şehirlerimizi yaşanabilir kılmak her zaman mümkün olacaktır.

The local administrations are very much important associations in terms of efectivness, productivity and democracy. On account of the environmental problems which are relating to the local sources , at this point for the resolution of the poblems at their sources there are important missions especially for the municipalities. The citizens should joint local administratives in order to have a high quality of life , to keep the environmental and city values and to give their weight to city administration. After 1980 in complience with the intensive immigration to İstanbul , caused a dangerous air pollution in İstanbul since 1990. In this destination there took place a enormous need to take effective decisions and to implement these decisions. One of the important activity in this side in İstanbul since 1994 is to forbidden to use of lower quality coals. As the activity of İstanbul Metropolitan Municipality with the cooperation of city local environmental counsel , there were some decisions which are taken step by step in 1996-1997 winter process, the high quality coals allowed to be sold in scrotums made the controlls of the pollution easy. These activities which adopted sistematically have reduced considerably the air pollution caused from the use of coals in İstanbul. In order to reach the air pollution standarts of the I.H.O. in İstanbul continuosly. The matter should be considered globaly. In complicne with the quality coals , isolations of buildings , exhausting from the vehicles , industrial pollution, convenient instruction, adapting the city population, recrations, environmental educuation there shold be taken some main majors. As stressed in this preperation whenever the whole associations and citizens do their best abd whenever the Municipalities are stood by financialy and are given competence there will be possibly to make environment healty to make cities much more liveable. Key Words: Environment, Coal, Air Pollution, Local Government, Laws
Keywords: HAVA KİRLİLİĞİ