Modern belgelerde sahtecilik ve bunların arşivcilik açısından değerlendirilmesi - Kayalı, Nida (My University, 2019)
Modern belgelerde sahteciliğin incelendiği ve sahte belgelerin bilgi ve belge yönetimi açısından değerlendirilmesinin yapıldığı bu çalışmada, bir yazının “belge” hükmünde olabilmesi için taşıması gereken rükünler aktarılmış, 5237 sayılı TCK’da belgede sahtecilik suçlarıyla ilgili olarak ele alındığı şekilde belge türleri ve sahte belgelerin tespit edilebilmesi açısından önem arz eden belgelerin form özellikleri, iç kaynaklı (entelektüel) ve dış kaynaklı (fiziksel) unsurlar olarak iki başlık altında incelenmiştir.Ayrıca, bu araştırmaya konu olan “sahtecilik” kavramına ve sahteciliğin geçmişten günümüze değin gelişimine değinilerek konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından sahteciliğin tarihsel gelişimi aktarılmıştır. “Belgede sahtecilik” konusu, araştırmada etraflıca işlenerek belge üzerinde uygulanan sahtecilik yöntemlerine değinilmiş, bir iradenin delili olma özelliği taşıyan belgelerin orijinalliğinin tespitinde oldukça önemli olan belgelerin “güvenilirlik”, “gerçeklik”, “özgünlük” ve “orijinallik” kavramları üzerinde durulmuştur. Disiplinler arası çalışma gerektiren, teze konu olan belge sahteciliği konusu ve bu konu ile yakından ilişkili diplomatik biliminin ilişkisi aktarılmıştır.Belgede sahtecilik konusu bilgi ve belge yönetimi açısından değerlendirilerek araştırmada, tarihte yaşanmış belge sahteciliği olaylarına yer verilmiştir.Son olarak, bilgi ve belge yöneticileri için sahte belgelerin tespiti için bir model önerisinde bulunulmuştur. Çalışma kapsamında taranan gerek yurt içi gerekse yurt dışı literatürde böyle bir modele rastlanmamış olunması modelin hazırlanışında temel hareket noktası olmuştur. Oluşturulan modelin, bilgi ve belge yöneticileri için sahte belgelerin tespiti noktasında yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, bu alanda yapılacak diğer çalışmalara temel hareket noktası olmak suretiyle kümülatif bir şekilde ilerleyip gelişeceği; belge sahteciliğini ilgilendiren diğer bilim dallarıyla birlikte disiplinler arası çalışmalar yapılmasına ışık tutacağı düşünülmektedir.

In this study, which examines forgery in modern records and evaluates fake records in terms of information and records management, transfused to be able to have a document in the form of a text should be and in TPC No. 5237, the records is examined under two headings as the types of records, intrinsic (intellectually) and the extrinsic (physical) elements of the documents that are important in terms of the identification of the records and the forgery records.In addition, a historical point of view was taken to counterfeit the concept of forgery and to better understand the subject. The forgery methods applied on the records are mentioned and the concepts of reliability, reality, authenticity and originality which are very important in determining the authenticity of the records are emphasized.The subject of document forgery which is the subject of the thesis which requires interdisciplinary study and the relation of the diplomatic science which is closely related to this subject are explained.Records forgery is evaluated in terms of information and records management.Finally, a model proposal that can be used for the identification of fake records has been presented for information and records managers since there is no model that can be used in the identification of fake records for information and records managers in both domestic and foreign literature scanned within the scope of the thesis study. It is thought that the model created will guide the identification of fake records for information and records managers. In addition, it will develop and progress cumulatively as the main starting point for other works in this area; It is considered that it will shed light on interdisciplinary studies with other sciences related to records forgery.
Keywords: Belgede Sahtecilik; Bilgi ve Belge Yönetimi Fake Records; Forgery Documents; Information and Records Management; Modern Belge; Modern Records; Sahte Belge