Evli bireylerin çok boyutlu başa çıkma biçimleriyle evliliklerinde çatışma yaşama durumları arasındaki ilişki - Çıplak, Kübra (My University, 2015)
EVLİ BİREYLERİN ÇOK BOYUTLU BAŞA ÇIKMA BİÇİMLERİYLE EVLİLİKLERİNDE ÇATIŞMA YAŞAMA DURUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu araştırmanın amacı, bireylerin evlilik çatışmalarının (yaygınlık-sıklık) çatışma durumlarında kullandıkları başa çıkma biçimleriyle olan ilişkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklem grubu toplam 222 kadın ve 131 erkek olmak üzere 353 evli bireyden oluşmaktadır. Araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 353 kişi ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada Evlilik Çatışması Ölçeği ve Yakın İlişkilerde Çok Boyutlu Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Uygulama ve verilerin toplanması aşamasından sonra, elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri yapılmıştır. Bireylerin evlilik çatışması ölçeğinden elde ettikleri çatışma yaygınlık ve çatışma sıklık puanlarının bireylerin demografik bilgileri ile (cinsiyet, yaş, evlilik süresi, evlilik şekli, çocuk sayısı) karşılaştırılması amacıyla, ölçeklerden elde edilen parametrik verilere, Bağımsız Örneklem T Testi, One Way ANOVA verilere uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen nonparametrik verilere ise Mann-Withney U Testi, Kruskal Wallis H-Testi uygulanmıştır. Bireylerin evlilik çatışması ölçeğinden elde ettikleri çatışma yaygınlık ve çatışma sıklık puanlarının bireylerin başa çıkma stilleri ile (alkol alma, dine tutunma, kendini destekleme, inkar, geri çekilme, mizah, dışsal destek arama, olumlu ve etkin başa çıkma, olumsuz ve edilgen başa çıkma) olan ilişkiyi belirlemek amacıyla, ölçeklerden elde edilen parametrik verilerin, Pearson Moment Korelasyon Katsayısı incelenmiştir. Ölçeklerden elde edilen nonparametrik verilerin Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı incelenmiştir. Elde edilen istatistik sonuçların manidarlığı 0.05 düzeyinde test edilmiştir. Yapılan araştırma sonrasında, bireylerin evlilik çatışması sıklık ve yaygınlık puanlarının bireylerin bazı demografik bilgilerine (cinsiyet, yaş, evlilik süresi, evlilik şekli, çocuk sayısı) göre farklılaştığı saptanmıştır. Evli bireylerin sahip olduğu bazı başa çıkma stillerinin (dışsal destek arama, mizah, olumlu ve etkin başa çıkma) bireylerin evlilik çatışması (sıklık- yaygınlık) puanlarının azaltmada etkili olduğu, bazı başa çıkma stillerinin (alkol alma, inkâr, geri çekilme, kendini destekleme, olumsuz ve edilgen başa çıkma) bireylerin evlilik çatışması (sıklık-yaygınlık) puanlarının arttırmada etkili olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda daha sonraki çalışmalara faydalı olabilecek önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükler: Evlilik, çatışma, evlilik çatışması, başa çıkma stilleri

CORRELATION OF MARRIED INDIVIDUALS’ MULTIDIMENSIONAL WAYS OF COPING IN INTIMATE RELATIONSHIP WITH THE CONFLICT SITUATIONS IN THEIR WEDLOCK The purpose of this study was to investigate the relation of marital conflicts (prevaelence-incidence) with individuals’ ways of coping in conflict situations. 222 female and 131 male voluntary married participants were included as the sample group of the study and they were identified by using availability sampling method. In this study, the Marital Conflict Scale and The Multidimensional Intimate Coping Questionare were used. After the application and data collection process, statistical analysis of the data was conducted. In order to compare the conflict prevaelence and conflict incidence scores of the Marital Conflict Scale with the demographical information of the participants (gender, age, mariage duration, marriage process, number of children), Independent-Samples T and One Way ANOVA Tests were applied to the data obtained. Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test were applied to nonparametric data. In order to determine the correlation of the conflict prevaelence and conflict incidence scores with coping styles (alcohol use, religious coping, self-bolstering, denying, withdrawal, humor coping, seeking external support, positive and active coping, negative and passive coping), Pearson Moment Correlation Coefficient of the parametric data obtained was investigated. Spearman Brown Rank Correlation Coefficent of the nonparametric data obtained from scales was investigated. The meaning of the statistical results obtained is tested in level 0.05. After the investigation, the results showed that the marital conflict prevaelence and incidence scores of the participants differentiate with regard to their demographical information (gender, age, marriage duration, marriage process, number of children.) Some coping ways of the married individuals (seeking external support, humor coping, positive and active coping) are effective in reducing the marital conflicts (prevaelence- incidence) scores while some coping ways (alcohol use, denying, withdrawal, self-bolstering, negative and passive coping) are effective in increasing the marital conflicts scores. Considering the result of the study, useful suggestions were made for the next studies. Marriage, Conflict, Marital Conflict, Ways of Coping
Keywords: Başa Çıkma Stilleri; Çatışma Yönetimi; Duygular; Eğitim; Evlilik; Evlilik Çatışması; Kişilerarası Çatışma; Nedenleri; Psikolojik Açıdan; Rehberlik Ve Psikolojik Danıımanlık; Türkiye