Sünnette misafirlik ve misafir ağırlama - Karadağ, Büşra (My University, 2008)
Hz. Peygamber’in söz ve davranışları Müslümanlar için yol gösterici mahiyettedir. O, söz ve davranışlarıyla bireyin ve toplumun huzurunu sağlamaya yönelik esaslar belirtmiştir. Misafirlik ve misafir ağırlama da toplum hayatını yakından ilgilendiren konulardan biridir. Hz. Peygamber, bu konuda hem ev sahibinin hem de misafirin görgü kurallarına riayet etmesinin gerekliliğini belirtmiştir. İslam’da misafire çok önem verilmektedir. Ayetlerde ve hadislerde misafir ağırlamanın önemine işaret edilmektedir. Dinimiz, ayrım yapmaksızın her misafiri ağırlamayı, herkesi ziyaret etmeyi öğütlemektedir. Misafir, ziyarete gitmeden önce uygun zamanı ve uygun kıyafetleri seçmelidir. Ziyarete gittiği evde izin almadan içeriye girmemeli, evin içerisindeyken ev sahibinin izni olmayan davranışlardan uzak durmalıdır. Kendisine ikram edilenle yetinmeli, ikramlar ve gösterilen hürmet karşısında memnuniyetini ifade etmelidir. Ziyaretin süresini şartlara göre ev sahibini rahatsız etmeyecek şekilde ayarlamalıdır. Ziyaret bittikten sonra selam vererek ayrılmalı, ev sahibini kendi evine davet etmelidir. Ev sahibi, misafiri güler yüzle ve memnuniyetle, “Hoş geldin” diyerek karşılamalıdır. Rahat edebilmesi için kendisine en uygun yeri göstermelidir. Misafir için imkanlar doğrultusunda en iyi ikramları sunmalıdır. İkramları sunarken misafirin durumuna göre yemekleri tertip etmelidir. Ziyaret bittikten sonra misafiri uğurlamalıdır.

The words and behaviours of Prophet Muhammed are guidance for the Muslims. He has established principles that aim to provide the peace of the individual and the society. Visiting and welcoming one another is a subject quite related with social life. Therefore, Prophet Muhammed has emphasized that both the visitor and the host should follow the rules for good manners. Visitor is of great importance in Islam. The importance of welcoming visitors is pointed out in both Quran and the traditions of Prophet Muhammed. Our faith advises to welcome everyone and to visit everyone without making discrimination. Before her/ his visit, the visitor should choose the right time and the proper clothes. He/ She should not enter the house before asking permission and should avoid doing things that are not allowed by the host. He/ She should be contented with what is offered and should express his/ her gratitude for the service and the hospitality he recieves. The visitor should arrange the length of the visit according to the situation in order that he/ she would not trouble the host. At the end of the visit, he/ she should leave with greetings and should invite the host to his/ her own house. The host should accept the visitor by saying him/ her ‘Welcome’ with a smiling face and pleasing manner. He/ She should show the visitor the most comfortable place. He/ She should offer the best meal he/ she can afford and should design it according to the visitor’s situation. He/ She should give a good send-off to the visitor at the end of the visit.
Keywords: Hadis; İslam Dini; Sünnet