Down sendromlu çocukların gelişiminde yüzme sporu ile beden eğitimi uygulamalarının karşılaştırılması - Çamlıgüney, A. Filiz (My University, 2001)
Sporun sağlıklı bireyler üzerindeki olumlu etkisi, toplumda yer alan engelli bireyleri de içine almaktadır. Spor eğitimi ile kişinin bedensel ve ruhsal olarak iyileşmesi toplumda yer edinmesi, yaşam kalitesini arttırması ve daha iyi sosyal ilişkiler kurması hedeflenmektedir. Yapılan araştırmalar egzersiz ve sporun sağlık ve engelli insan sağlığı üzerine olumlu katkılarını tartışmasız olarak göstermektedir. Bu nedenle biz çalışmamızda her hangi bir sporu yapan ve yapmayan iki grubu karşılaştırmak yerine her yerde ve her şartta rahatça yapılabilen beden eğitimi ve aktiviteleri ile özel yer ve gereç gerektiren yüzme sporunun Down Sendromlu çocukların gelişimine katkılarını ve birbirlerine üstünlüklerini araştırmak amacıyla bu çalışmayı planladık. Araştırmanın örneklemini, ilköğretime bağlı özel alt sınıflarda eğitim gören ve eğitilebilir sınıflamanın içinde yer alan 9-15 yaş aralığında olan, 20 Down Sendromlu çocuk oluşturmaktadır. Down Sendromlu çocuklar iki gruba ayrılarak 10 tanesine yüzme, 10 tanesine beden eğitimi faaliyetleri çerçevesinde antrenmanlar yaptırılmıştır. Her İki gruptaki Down Sendromlu çocukların yaş ortalamaları 12,65 (yıl), boy ortalamaları 141,36 cm, kilo ortalamaları 47,84 kg, vücut kitle indeks ortalamaları 34,60, zekâ seviyeleri ise ortalama 56,95'tir. Antrenmanlar üç ay süresince, haftada üç gün, günde 1 saat olmak üzere uygulanmıştır. Uygulamanın başında ve sonunda engelliler için geliştirilmiş Brockport Testleri uygulanmıştır. Brockport Test bataryası dahilinde; · Vücut kompozisyonunu belirlemek için; boy, kilo, vücut yağ ve vücut kitle indeksi ölçümleri, · Aerobik kapasiteyi ölçmek için; 16 m mekik koşusu, hedef aerobik kapasite testi (TAMT) ölçümleri, · Kuvveti ölçmek için; kolla ağırlık kaldırıp indirme (bench press), el kavrama, düz kol asılı kalma, bükülü kol asılı kalma, izometrik şınav ve modifiye mekik testi ölçümleri; · Esnekliği ölçmek için; çeneyi bel esnekliği ile yukarı kaldırma, uzan-eriş ve omuz esnekliği testleri uygulanmıştır. Yüzme grubu öğrencilerine 10 dk. kadar karada ısınma yaptırıldıktan sonra 10 dk.da su içinde suya alışmaları için çalışma yaptırılmıştır. Daha sonrasında 30 dk.lık esas devre ve son 10 dk. soğuma şeklinde antrenmanlar uygulanmıştır. Beden eğitimi grubuna her antrenman öncesinde tüm kas gruplarını çalıştıran 10 dk.lık ısınma yaptırıldıktan sonra, kasların harekete uygun çalışması için 10 dk. da taklidi hareketler yaptırılmıştır. Daha sonrasında 30 dk.lık esas devre çalışması ve son 10 dk. soğuma şeklinde antrenmanlar tamamlanmıştır. Her iki grupta da karın, kalça, kol ve bacak kaslarının çalıştırılmasına yönelik antrenman programları uygulanmıştır. 3 ay sonunda yapılan ölçümlerde, yüzme ve beden eğitim faaliyetleri çerçevesinde antrenman yapan Down Sendromlu çocukların fiziksel performanslarında önemli bir gelişme gözlenmiştir. Çalışma grubumuzda yüzme antrenmanlarına katılan Down Sendromlu çocukların fiziksel kapasitelerinde daha fazla artış olduğu bulunmuştur. 1.

The positive effects of the sports for healthy people include disabled people of the society. By using sports education disabled person is being able to find an identity in the society, improve his/ her life quality and have better social relations. In this respect, the children wiht Down Syndrome who are in the mental defficiency class, sports education can be used as an instrument to rehabilitate them. Therefore, the main purpose of this research was to improve physical abilities of children with Down Syndrome that using sports education. So that, the effects of motor development on physical appropriateness and the comparison of swimming training and physical education training were researched. The subject of this research was the children with Down Syndrome who were between 9-15 years old and educetable and were being classes of educated in the special the primary school. The average age of the chilren in both groups was 12,65, average height was 141,36 cm and the average weight was 47,84 kg and their body mass indexs was 34,60 and their IQ level was 56,95. 10 of the children with Down Syndrome were taken swimming training and 10 of them were taken physical education training. Trainings were applied for three months along, three days a week and 1 hour in a day. The Brocport Test which was formed mental disabilities was used in the beginning and at the end of the applications. According to Brockport Test; · The measurement of the height, weight, skinfold and body mass ındexs for the identify of the body composition, · 16 m pacer for the measurement of the target aerobic movement test, · Musculoskeletal functioning bench press, dominant grip strength, extended-arm hang, flexed arm-hang, isometric push-up and modified curl-up is being used for musculoskeletal strength and endurance, · Trunk lift, back-saver sit, reach and modified apply test is being used for flexibility, These swimming groups before each training program warming up that works muscles groups was done in 10 minutes, and after that just to make them get used to water, exercise in water were done, for 10 minutes this training program was finished after doing 30 minutes basic training and 10 minutes cool down activities. These physical education groups before each training program warming up that works muscles groups was done in 10 minutes, and after that just to make them get used to imitation movements, for 10 minutes this training program was finished after doing 30 minutes basic training and 10 minutes cool down activities. With these trainings abdominal, hips, arms and legs muscules groups were worked. According to the results of data, there was a significant dvelopment was seen on the physical performance of the children who were trained to swimming and physical education performances. As a conclusion, there was significant development of physical capacities of the children who were trained swimming compared with the children who were trained physical education activities.
Keywords: Beden Eğitimi Çocuklar Için; Down Sendromu; Spor-yüzme; Yüzme