SEYİRCİ VE FİLM ÜRETİM İLİŞKİSİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR: KİTLESEL FONLAMA UYGULAMALARI VE TÜRKİYE'DEKİ DENEYİMLER Serpil Kırel & Seda Akt aş Marmara Üni versitesi İletişim Fakültesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Charles Ackland, film izlemenin bir dizi sosyal davranış, hareket ve duygu içeren bir eylem olması dolayısıyla, dijital sinema ile gelen değişimin, yalnızca dijital projeksiyonların sinemaya yerleştirilmesi, filmlerin üretim ve dağıtım aşamalarındaki değişim değil, sinemaya gitme ve film izleme alışkanlıklarındaki farklılıkları da içerdiğini belirtmektedir. Jeff Howe tarafından "sosyal bir devrim" olarak tanımlanan "kitle kaynak" (crowdsourcing) uygulamalarının bir türü olan "kitlesel fonlama" (crowdfunding) uygulamaları, çalışmada dünya ve Türkiye örnekleri üzerinden incelenmektedir. Çalışmanın amacı, Türkiye'de film üreticileri için alternatif bir finansman kaynağı olan kitlesel fonlamanın, elde edilen fon miktarları ve üreten tüketici bağlamında değerlendirilen destekçi sayılarına ilişkin güncel verileri sunmaktır. Bu yönüyle çalışma, daha sonraki çalışmalar için katkı sağlayacağı var sayılan betimleyici bir özellik taşımaktadır. Çalışmanın sonucunda kitlesel fonlamanın Türkiye'ye özgü sonuçlarına dair ulaşılan veriler yorumlanarak, kitlesel fonlama kampanyalarının Türkiye'de film alanındaki genel işleyişine dair değerlendirmeler yapılmaktadır.

As Charles Ackland reminds us, "Watching movies always consists of a variety of behaviors, actions, moods, and intentions." The changes that come with digital cinema are not limited to the distribution and screening of movies; they also include the social practice of watching movies. The effects of new communication technologies on film production must be analyzed in terms of the relationship between audience and film. A new audience of "prosumers" expects to have an influence on films that are going to be released. Crowdfunding, a type of crowdsourcing first described by Jeff Howe as a social revolution, is a remarkable way to analyze this new audience that wants to influence the production process. This research study attempts to present actual data related to crowdfunding campaigns for selected platforms in Turkey. The data for quantitative analysis will be collected from selected platforms and from interviews with the producers of selected films. The presentation of statistical data is aimed at an understanding of crowdfunding campaigns and improvement of subsequent studies in the field.
New Approaches to the Relationship Between Audience and Film Production: Experiences of Crowdfunding Campaigns in Turkey
Keywords: Film, Radyo, Televizyon