Kalıcı yapısal deği̇şi̇kli̇klerde dönüşümcü li̇derli̇ği̇n örgütsel çi̇ftyönlülüğe etki̇si̇ ve bi̇r araştırma - Vakıflı, Irmak (My University, 2023)
Günümüzde değişen çevresel faktörlere ve piyasa dinamiklerine ayak uydurmak için işletmelerde yenilikçi yaklaşımlarla ticari yaklaşımların dengelenmesi gerekmektedir. “Örgütsel çiftyönlülük” kavramına işaret eden bu dengelenme ihtiyacı, bazen kurumlarda yaşanan yapısal değişiklikler süresince belli bir “bağlam” olarak da adlandırılabilecek bir vizyon ve strateji planı çerçevesinde meydana gelmektedir. Sadece işletmeler değil, belli bir stratejik yönetim planına ve gelir-gider dengesine sahip olan kamu kurumu gibi kurumlar da bu durumu yaşamaktadır. Liderliğin rolünün ayrıca önem taşıdığı bu değişim dönemlerinde kilit öneme sahip olan “bağlam” – vizyon - dönüşümcü liderliğin karakteristik yapıtaşlarından birini oluşturmaktadır. Buradan hareketle bu araştırma, kalıcı yapısal değişikliklerde dönüşümcü liderliğin örgütsel çiftyönlülüğe etkisini stratejik bir vizyon ve gelir-gider dengesine sahip bir kamu kurumu olan Mersin Yenişehir Belediyesi’nde yapılan bir uygulamaya dayanarak ele almaktadır. Ekim 2023’te 296 belediye çalışanına uygulanan bir anket aracılığıyla gerçekleştirilen bu araştırma, dönüşümcü liderliğin ve yapısal değişiklikleri ilgilendiren unsurların bağlamsal çiftyönlülüğün sağlanması amacıyla söz konusu vizyonun aktarımında bir kamu kurumunda hangi dinamiklere bağlı olarak kurumsal işleyişi şekillendirdiğini ve dönüşümcü liderliğin bu süreçteki rolünü ortaya koymaktadır.

Organizations today need to balance innovative and commercial approaches to keep pace with changing environmental factors and market dynamics. This need for balancing, which refers to the concept of “organizational ambidexterity”, might occur within the framework of a vision and strategy plan, which can also be called a certain “context” during structural changes in organizations. Not only businesses, but also organizations, such as public institutions, which have a strategic management plan and a balance of income and expenditure, go through these processes. The context - vision - is one of the characteristic building blocks of transformational leadership, which is of key importance in these periods of change where the role of leadership is of particular importance. This research addresses the impact of transformational leadership on organizational ambidexterity in permanent structural changes based on a quantitative study in Mersin Yenişehir Municipality, a public institution with a strategic vision and a balance of income and expenditure. This study, which was conducted through a questionnaire administered to 296 municipal employees in October 2023, reveals the dynamics through which transformational leadership and the elements related to structural changes shape the organizational functioning in a public institution and the role of transformational leadership in this process in order to ensure contextual ambidexterity in the transfer of this vision.
The effect of transformational leadership on organizational ambidexterity in permanent structural changes
Keywords: ambidexterity; çiftyeteneklilik leadership; çiftyönlülük; Endüstriyel yönetim; Industrial management; Leadership; Liderlik; strategic management; stratejik yönetim