Abdurahman es-Süheylî (581/ 1185) ve Siyer Şerhi - Yıldız, Güllü (My University, 2010)
Adı ve Soyadı: Güllü YILDIZ yat Bilim Dalı: İslâm Tarihi Prof. Dr. Mustafa FAYDA Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans- Mayıs 2010 Abdurrahman es-Süheylî, er-Ravzü’l-Ünüf, Siyer, Şerh

ABDURRAHMAN es-SÜHEYLÎ (581/ 1185) VE SİYER ŞERHİ Abdurrahman es-Süheylî (508-581/ 1114-1185) hicrî altıncı asırda yaşamış Endülüslü bir âlimdir. Nahiv, lugat, tefsir, ensab, fıkıh, kıraat ve kelam ilimlerinde otorite kabul edilmekle birlikte İbn İshâk-İbn Hişâm’ın es-Sîretü’n-Nebeviyye’sine yazdığı er-Ravzü’l-Ünüf fî Şerhi’s-Sîreti’n-Nebeviyye li’bni Hişâm isimli şerhi ile tanınmıştır. Bu çalışmada Abdurrahman es-Süheylî’nin hayatı ve genel olarak eserleri ele alındıktan sonra ilk siyer şerhi olma özelliğini haiz er-Ravzü’l-Ünüf kaynakları ve kaynak kullanım usûlü açısından incelenmiştir. Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, nahiv ve tarih gibi çeşitli ilimlere ait yüz otuzdan fazla eserden istifade edilerek telif edilen er-Ravzü’l-Ünüf’ün, hem hâşiye ve muhtasarları, hem de sonrasında yazılan hacimli siyerlere, genel tarih kitaplarına, Mekke ve Medine üzerine yazılan şehir tarihlerine ve nahiv kitaplarına kaynaklık etmiş olması sebebiyle önemine işaret edilmiştir. GENERAL KNOWLADGE Name and Surname: Güllü YILDIZ Field: Theology Programme: Islamic History Supervisor: Professor Mustafa FAYDA Degree Awarded and Date: Master- May 2010 Abd al-Rahmān al-Suhaylī, al-Rawd al-Unuf, Sīra, Commentary ABSTRACT ABD AL-RAHMĀN AL-SUHAYLĪ (581/ 1185) AND HIS COMMENTARY OF SĪRA Abd al-Rahmān al-Suhaylī (508-581/ 1114-1185) is a scholar who lived in Al-Andalus in the sixth century of Hegira. He is characterized as an authority in the disciplines of Arabic Grammar (nahv), Linguistics (lugat), Exegises (tafsir), Genealogy (ansab), Islamic Law (fıqh), Recitation (qiraah) and Islamic Theology (kalam). He is rather well-known for his commentary of Ibn Ishāk-Ibn Hishām’s al-Sīra al-Nabawiyya which is called al-Rawd al-Unuf fī Sharh al-Sīra al-Nabawiyya li-Ibn Hishām. After dealing with the life and works of Abd al-Rahmān al-Suhaylī, this study analyzes the sources of al-Rawd al-Unuf which is the first commentary on the sīra in terms of its sources and method of using more than one hundred and thirty books belonging to various disciplines like Exegises (tafsir), Tradition (hadith), Islamic Law (fıqh), Islamic Theology (kalam), Arabic Grammar (nahv) and history, is important with both annotations (hashiya) and abridgements (muhtasar) written on it, and volumed books on the life of Prophet (May Allah honour him and grant him peace), general history books, urban history books about Mecca and Medina and Arabic grammar books those use al-Rawd al-Unuf as a main source.
Keywords: İslam Tarihi