Online sanat tüketimini belirleyen faktörler ile online sanat platformları üzerinden sanat satın alma niyeti ilişkisi üzerine bir araştırma - Köksal, Dilara (My University, 2018)
Bu çalışmanın temel amacı online sanat pazarlarının geleneksel sanat pazarlarına alternatif bir yol olup olamayacağı sorusunu yanıtlamaktır. Bu amaçla tüketicilerin online sanat tüketimine yönelik tutumlarını oluşturan faktörler belirlenmiş ve bu faktörlerin online sanat platformları üzerinden sanat satın alma niyeti ile ilişkisi test edilmiştir.Tüketicilerin online sanat platformlarına ve online sanat tüketimine yönelik olası endişe ve tutumlarını belirlemek adına hem sanat pazarlamasında değer oluşum süreci ilgili literatür kapsamında incelenmiş hem de İstanbul ve Roma’da yapılan kalitatif bir çalışma ile uzman görüşleri alışmıştır. İstanbul’da 19, Roma’da ise 44 kişi ile görüşülmüştür. Çalışmanın kantitatif bölümünde ise, internet üzerinden toplam 381 kişi tarafından eksiksizce doldurulan anketin bulguları kullanılarak, online sanat tüketimine yönelik tutumu oluşturan faktörler belirlenmiştir. Bu faktörlerin birbiriyle ve online sanat platformları üzerinden sanat ürünü satın alma niyeti ile olan ilişkisi yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Buna göre online sanat tüketiminin unsurlarından biri olan online sanat platformlarına yönelik tutumun alt boyutlarından satın alma süreci, arayüz çekiciliği, kişisel risk ve sanatçı takibi faktörleri ile online sanat platformları üzerinden sanat satın alma niyeti arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur.

The purspose of this research is to understand whether online art platforms can be an altetnative way against traditional art markets. With this aim, consumers’ attitudes toward online arts platforms are determined and the relations between these factors with the intention to purchase of arts from these platforms are tested. Both a litreature review on value creation in arts marketing and a qualitative research with 19 experts from Istanbul and 44 from Rome are conducted to undertsand and to define consumers’ concerns and attitudes toward online arts platfroms and online art consumption. Apart from qualitative research, an online survey with 381 participants has been used to determine attitudes toward online art consumption factors. In addtion, relations in between these factors and intention to purchase from online art platforms have been tested with structual equation modelling. Findings suggest that there are significant relations between purchase intention and buying process, web site attraction, personal risk and following artists.
Keywords: Art; arts marketing; attitude towards online arts platforms; Communication; Consumer behavior; Güven odaklı tüketici karar verme modeli; Internet (Bilgisayar ağı); Internet (Computer network); İletişim; Marketing; online art platforms; online arts marketing; online sanat pazarlaması; online sanat platformları; online sanat platformlarına yönelik tutum Value creation in arts marketing; Pazarlama; Psikolojik yönler; Psychological aspects; Sanat; sanat pazarlaması; Sanat pazarlamasında değer oluşumu; Social media; Sosyal medya; Technological innovations; Technology acceptance model; Teknoloji kabul modeli; Teknolojik yenilikler; Trust-based consumer decision-making model; Tüketici davranışı