Üniversite öğrencilerinin duygusal ilişki bağlanma tarzları ile kişilik tipleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Konyalıoğlu, Adviye Pınar (My University, 2002)
Bu araştırma duygusal ilişkilerde bağlanma tarzlarıyla kişilik tiplerinin arasında bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Marmara Üniversitesi'nin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Sınıf Öğretmenliği, İşletme, Eczacılık, Müzik Eğitimi ve İlahiyat Fakültesi'nin birinci ve son sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Araştırmada 600 kişi hedef alınmış, toplam 591 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgiler Formu, MBTI Kişilik Ölçeği ve AAS Yetişkin Bağlanma Tarzı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, aritmetik ortalama, standart sapma, varyans analizi, t-testi ve pearson çarpım moment korelasyon katsayısı hesaplamaları kullanılarak SPSS programının 10.0 versiyonuyla bilgisayarda analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda elde edilen bulgular kişilik tipleriyle bağlanma tarzları arasında anlamlı farklılıklar olduğu yönündedir. Kaçınarak bağlanma özelliği arttığında güvenli bağlanma özelliği azalmaktadır. Ancak kaçınarak bağlanma özelliği arttığında endişeli bağlanma özelliğinin de artış gösterdiği görülmektedir. Kaçınarak bağlanma özelliği arttığında dışadönük kişilik özelliği azalmaktadır. Güvenli bağlanma özelliği arttığında ise dışadönüklük artmaktadır. Bu durumda bağlanma tarzlarıyla dışadönüklük- içedönüklük kişilik özellikleri arasında bir ilişki olduğu söylenebilir. Güvenli bağlanma özelliği arttığında yargılayıcı kişilik özelliği de artmaktadır. Dışadönük kişilik özelliği arttığında sezgili kişilik özelliği artmaktadır. Dışadönüklük arttığında yargılayıcı kişilik özelliği artmaktadır. Burada güvenli bağlanma, yargılayıcılık ve dışadönüklüğün pozitif ilişkili olduğu görülmektedir.

This research examines the relationship between adult attachment styles in romantic relationships and various types of personality traits. A total of 591 participants comprising a broad selection of freshman and senior class students of The Mamara University formed the basis of the study. The sample consisted of the students from the departments of Guidance and Counselling, Primary School Teacher Education, Business Administration(English), Pharmacy, Musics and Theology of The Marmara University. The subjects of the study were asked to complete three questionnaires: a Personal Information Form, a MBTI (Mayer-Briggs Type Indicator) and an AAS (Adult Attachment Style). Data collected from the questionnaires was statistically analysed with the help of the SPSS 10.0 computer program to perform artimetic mean, standart deviation, variance, student t test and pearson multiply momentum corelation efficient. The findings indicated that there are significant relationships between attachment styles and personality traits. First, subjects with secure attachment styles displayed a positive relationship with judgement and extrovert personality types . Second, subjects with avodiant attachment styles usually displayed an introvert personality. And also it's found that intuition and extroversion has a positive corelation.
Keywords: Eğitim; Eğitim_Yüksek Okul; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğrenci