Kur farkının ihracatçı firmalar üzerine etkileri ve muhasebesi - Tunç, Adem (My University, 2008)
Uluslararası ticari ilişkilerin ve yabancı sermaye hareketlerinin artması sonucu dövize dayalı işlemler gün geçtikçe artmaktadır. Dövize dayalı işlemlerin tümü firmalar açısından kur farkı riski taşımaktadır. Bu risk hem firmaların dövize dayalı yaptığı işlemlerden zarar etmesine hem de maliyetlerinin artmasına neden olabilmektedir. Özellikle günümüz Türkiye’sinde uygulanan döviz ve para politikaları neticesinde ulusal paranın aşırı değerli olması ihracatçı firmaların maliyetlerinde ciddi artışlara neden olmaktadır. Bu çalışmada kur farklarının ihracatçı firmaların dövizli işlemlerine etkileri, maliyetlerine yansımaları üzerinde durulmuş ve örnek bir firmanın farklı döviz kurlarına göre kur farklarının finansal tablolarını nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Ayrıca kur farklarının işlem etkisi ile ilgili muhasebe kayıtları örneklerle açıklanmıştır. Ulusal paranın değerli olmasından kaynaklanan maliyet artışlarının, ihracatçı firmalar tarafından fiyatlarına yansıtılamaması, firmaların kısa vadede karlılıklarında ciddi kayıplara neden olurken orta ve uzun vadede ise pazar kayıplarına neden olmaktadır.

As a result of the developments in international trade and foreign capital investments, currency transactions have experienced a sharp increase. The currency transactions are risky for firms in terms of transaction loss and increases in costs. Nowadays Turkey’s exchange and monetary policies are causing excessive appreciation of the Turkish Lira thus increasing the costs of exporters.In this essay, the financial effects of currency transactions on exporting firms, also illustrative financial tables of a firm are analyzed. It is also discussed how the financial tables are affected by the transaction loss/ gains and explained in detail with several bookkeeping records.Excessive valuation of the Turkish Lira causing increase in costs of exporters but the exporting firms cannot reflect this cost increases to their prices, thus in short-term causing losses in profitability of the companies and in long-term market share losses.
Keywords: Döviz Kuru; Muhasebe; Uluslararası Ticaret