GeoGebra destekli matematik öğretimine ilişkin yapılmış araştırmaların meta-analizi - Mazı, Semanur (My University, 2025)
Bu araştırmada GeoGebra destekli matematik öğretiminin akademik başarıya ve matematik dersine yönelik tutumuna etkisini incelemek amacıyla meta-analiz yapılmıştır. Araştırma kapsamında 2009-2025 yılları arasındaki çalışmalar incelenmiştir. Meta-analiz çalışması için yüksek lisans ve doktora tezlerinden deney ve kontrol gruplu deneysel ve yarı-deneysel çalışmalar tercih edilmiştir. Bu çalışmalardan son-test örneklem büyüklüğü, aritmetik ortalama ve standart sapma bilgilerini içeren ve etki büyüklüğünün hesaplanması için yeterli veri sunan çalışmalar meta-analiz sürecine dâhil edilmiştir. Meta-analiz yapabilmek için araştırma konusuyla ilgili toplam 185 çalışma incelenmiştir. Yüz yirmi yedi çalışma etki büyüklüğünün hesaplanması için yeterli veri sunmamış olması nedeniyle meta-analiz çalışmasına dâhil edilmemiştir. Elli sekiz çalışma dâhil edilme ölçütlerine uygun bulunarak meta-analize dahil edilmiştir. Buna karşılık 58 çalışmanın etki büyüklükleri hesaplanarak genel etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Elli sekiz çalışmanın örneklemini deney grubunda 1308 kontrol grubunda 1277 olmak üzere toplam 2585 kişi oluşturmaktadır. Meta-analiz çalışması yapılırken araştırmaların verileri kullanılarak Microsoft Excel ve CMA programında analizler yapılmıştır. Tüm çalışmaların birleştirilmesinde, çalışmalar arasında yapısal farklılıkların (heterojenliğin) bulunması nedeniyle rastgele etkiler modeli kullanılmıştır. Bazı sonuçlar şöyledir. GeoGebra destekli matematik öğretiminin akademik başarıya etkisinin ortalama büyüklüğü 0,995’tir. Bu sonuç, GeoGebra yazılımının öğrencilerin akademik başarılarına olumlu etkisinin yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca GeoGebra yazılımı kullanımının matematiğe yönelik tutuma etkisi 0,348 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç orta düzeyde bir etki olarak değerlendirilmiş olup GeoGebra destekli matematik öğretiminin öğrencilerin matematiğe yönelik tutumlarını iyileştirme noktasında belirgin bir etki oluşturmaktadır. GeoGebra destekli matematik öğretiminin akademik başarıya olan etkisi, çalışmaların yapıldığı öğretim kademesi ve çalışılan matematik konularına göre farklılaşmamaktadır. Ortaya çıkan bu sonuçlar, çeşitli araştırmalarla birlikte tartışılmış araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.

In this study, a meta-analysis was conducted to examine the effect of GeoGebra-supported mathematics instruction on academic achievement and students' attitudes toward mathematics. The study covers research conducted between 2009 and 2025. For the meta-analysis, experimental and quasi-experimental studies with experimental and control groups from master's and doctoral theses were selected. Studies that provided sufficient data for calculating effect sizes—such as post-test sample size, arithmetic mean, and standard deviation—were included in the meta-analysis process. A total of 185 studies related to the research topic were reviewed. Of these, 127 studies were excluded from the meta-analysis because they did not provide sufficient data for calculating the effect size. Fifty-eight studies met the inclusion criteria and were included in the meta-analysis. The total sample size of these 58 studies consisted of 2,585 participants, with 1,308 in the experimental group and 1,277 in the control group. During the meta-analysis, data from the studies were analyzed using Microsoft Excel and the Comprehensive Meta-Analysis (CMA) software. Due to structural differences (heterogeneity) among the studies, a random-effects model was employed in combining the studies. Some key findings are as follows: The average effect size of GeoGebra-supported mathematics instruction on academic achievement is 0.995, indicating a high positive effect of the GeoGebra software on students' academic success. Additionally, the effect size of GeoGebra on attitudes toward mathematics was calculated as 0.348. This result represents a moderate effect, suggesting that GeoGebra-supported mathematics instruction has a significant positive impact on improving students’ attitudes toward mathematics. The effect of GeoGebra-supported mathematics instruction on academic achievement does not vary according to the educational level in which the studies were conducted or the mathematics topics studied. These results were discussed in light of various related studies, and recommendations were presented for future researchers.
Meta-analysis of research on geoGebra supported mathematics teaching
Keywords: Attitude; Bilgisayar destekli öğretim; Computer-assisted instruction; GeoGebra; Geometri; Geometry; Matematik; Matematik Akademik Başarısı; Mathematics; Mathematics Academic Achievement; Meta-Analiz; Meta-Analysis; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Tutum