Yalova ili̇ sınırlarındaki sera ve fi̇danliklarda sık görülen bi̇tki̇ hastalıkları üzeri̇ne araştırmalar - Yalvar, Dilara (My University, 2023)
Marmara bölgesinde bulunan iki körfez ile sınırlandırılan Yalova ili verimli toprakları ve tarım alanları sayesinde ülkemizin süs bitkiciliği ve çiçek yetiştiriciliği noktasında önemli bir yere sahiptir. Yalova İli Sınırlarındaki Sera ve Fidanlıklarda Sık Görülen Bitki Hastalıkları Üzerine Araştırmalar isimli yüksek lisans tezimizin amaçlarından birisi yukarıda da bahsedildiği gibi bitki üretimi noktasında önemli bir yerde bulunan Yalova’da sık görülen bitki hastalıklarının tespiti üzerinedir. Tezimizin amaçlarından birisi de Yalova’da bulunan fidanlıklarda ve seralardaki bitki üreticilerini maddi-manevi büyük zararlara uğratan bitki hastalıklarını tespit ederek bu bağlamda üreticilere fayda sağlamaktır. Tezimizde elde edilen hastalıklı bitkiler laboratuvar ortamında incelenmek sureti ile tespit edilmiştir. Yalova’da bu şekilde bir çalışmanın yapılmamış olması da tezimizin önemli amaçlarından birisidir. Çalışmada kullanılan hastalıklı bitkiler 2021 Temmuz ile 2021 Eylül ayları arasında Yalova’nın farklı yerlerinde tespit edilen bitkilerden oluşmaktadır. Bu bağlamda tezimizde Armut, Kiraz Eriği, Oya, Şeftali, Gül, Leylak, Veronica speciosa ve Altuni Taflan gibi Yalova sınırlarında sık görülen sekiz bitki hastalığı incelenmiş ve tespit edilmiştir. Sözü edilen bu bitkilerde rastlanılan ya da elde edilen bulgular ile görülen hastalık genellikle bir fungal hastalık olarak bilinen külleme hastalığıdır. Sözü edilen bu hastalık Yalova ili sınırlarında bitki yetiştiricilerinin en sık gördükleri bitki hastalıkları içinde başta gelmektedir.

Yalova province, which is bordered by two gulfs located in the Marmara region, has an important place in the ornamental plant and flower cultivation of our country thanks to its fertile soils and agricultural areas. One of the objectives of our master's thesis entitled Research on Plant Diseases Common in Greenhouses and Nurseries on the Borders of Yalova Province is to detect plant diseases common in Yalova, which, as mentioned above, is located in an important place at the point of plant production. One of the objectives of our thesis is to provide benefits to producers in this context by detecting plant diseases that cause great material and moral damage to plant producers in nurseries and greenhouses located in Yalova. The diseased plants obtained in our thesis were determined by examining them in the laboratory environment. The fact that such a study was not carried out in Yalova is also one of the important objectives of our thesis. The diseased plants used in the study are composed of plants detected in different places of Yalova between the months of July 2021 and September 2021. In this context, twelve plant diseases that are common on the borders of Yalova, such as Pear, Cherry, Oya, Peach, Lilac, Rose, Veronica speciosa and Euonymus Japonica have been studied and identified in our thesis. The disease observed with the findings found or obtained in these mentioned plants is usually powdery mildew disease, known as a fungal disease. This disease mentioned above comes first among the plant diseases that plant breeders see most often on the borders of Yalova province.
Research on common plant diseases in greenhouses and nurseries on the borders of Yalova province
Keywords: Bitki hastalıkları; Fungus; Külleme; Mantar; Plant diseases; Powdery Mildew; Yalova; Yalova (Türkiye)