Türk ve Avrupa Birliği hukukunda anonim şirket birleşmelerinde pay sahibinin korunması - Akbilek, Nevzat (My University, 2007)
Tezimizin konusu, TTK Tasarısının kanunlaşması arifesinde, anonim şirket birleşmelerine ilişkin gerek hukukumuzdaki gerekse Avrupa’daki düzenlemeleri, özellikle pay sahiplerinin korunması açısından incelemektir.Birleşmelere ilişkin İtalyan ve Alman hukuku kökenli mevcut TTK’mızdaki yetersiz hükümlerin modernize edilmesi amacıyla Türk Ticaret Kanunu Tasarısı ile getirilen hükümler, büyük oranda AB hukukuna uyum amaçlı ve bunlara paralel normlar içermektedir. Bu nedenle birleşmelere ilgili ülkemizde getirilen düzenlemeler yanında Avrupa Birliği hukuku ve Avrupa Birliği’ne dahil olan ülke hukukları ile uygulamaları da ele alınmıştır.Tezimizin birinci bölümünde birleşme kavramı detaylı olarak incelenmiş, hukuki ve ekonomik birleşme şekilleri ele alınmış, benzer kavramlardan farkları ortaya konulmuştur. İkinci bölümde önce ülke içi, sonra sınır aşan şirket birleşmelerinin süreçleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, anonim şirket birleşmelerinin anonim şirket ile ilintili değişik kişiler üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde ise, birleşmenin yapısı, getirdiği değişimler, yapılış şekli dikkate alınarak birleşme işleminde pay sahiplerinin korunması; malvarlıklarının birleşmesi, pay sahiplerinin birleşmesi, müzakerecilere karşı durumları, bilgi alma hakları, azınlık payları ve birleşme nedeni ile açılabilecek davalar yönünden detaylı bir incelemeye tâbi tutulmuştur. Tezimiz sonuç bölümüyle bitmektedir. Protection of Share Holder ın Anonym Companys’ Mergers in Turkish and European Union Legislation Nevzat AKBİLEK

The aim of this dissertation is, to examine the regulations with respect to the merger of the anonym companies, both in Turkey and European Union, particularly, in terms of protecting the rights of shareholders. The brand new provisions introduced by the draft Turkish Commercial Code, aims to modernize the existing insufficient provisions with regard to the merger of anonym soceities which are of German and Italian roots. These new provisions aim, to an important extent, to align the Turkish law with the EU acquis. To this end, this study has examined the regulations both in our country and those of the EU and EU states.The first chapter sheds light on the `merger` notion in a detailed manner. Moreover, the judicial and economic merger forms and their difference from the other similar notions has also been examined. The second chapter focuses on domestic and transborder mergers procedures respectively. The third one, deals with the influence of the merger of anonym companies over the relative third persons. The last chapter examines, in detail, the protection of share holder, taking into account the structure of merger and the metamorphoses coming with it. This chapter elucidates the instruments of protection of share holder in different steps of merger. The dissertation comes to an and with the conclusion part.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Şirket Birleşmeleri; Şirketler Hukuku