Okul öncesi öğretmenlerine yönelik dijital yeterlilikler ölçeğinin Türkçeye uyarlanması ve okul öncesi öğretmenlerinin dijital yeterlilikleri ile mesleki tükenmişlikleri, teknoloji kullanım istek ve kaygıları arasındaki ilişki - Öztürk, Oğuzhan (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Okul Öncesi Öğretmenlerine Yönelik Dijital Yeterlilikler Ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasıdır. Bunun yanı sıra okul öncesi öğretmenlerinin dijital yeterlilikleri ile mesleki tükenmişlikleri, teknoloji kullanım istekleri ve kaygıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında ölçek uyarlama modeli kullanılmıştır. Ölçek uyarlama modeli kapsamında ölçeğin dilsel çevirisi, eşdeğerliliği, geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmıştır. İkinci kısımda ise nicel araştırma yöntemlerinden karşılaştırma türünde ilişkisel tarama modelinde bir çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Türkiye’deki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan, 24.02.2022 tarihinde araştırmacı tarafından rastgele seçilen on popüler sosyal medya hesabını takip eden okul öncesi öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Türkiye’deki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan, 24.02.2022 tarihinde araştırmacı tarafından rastgele seçilen on popüler sosyal medya hesabını takip eden toplamda 536 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. 536 okul öncesi öğretmeninin 300’ünden toplanan veriler araştırmanın ölçek uyarlama aşamasındaki analizler için kullanılırken 236 okul öncesi öğretmeninden toplanan veriler, araştırmanın ilişkisel tarama aşaması için kullanılmıştır. Araştırmanın verileri; araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Türkçe uyarlaması yapılmış olan Okul Öncesi Öğretmenlerine Yönelik Dijital Yeterlilikler Ölçeği, Öğretmen Mesleki Tükenmişlik Ölçeği ve Öğretmenlerin BİT Tutumları Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Türkçe uyarlama çalışması yürütülen ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla çok değişkenli analiz yöntemlerinden açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Analiz neticesinde KMO katsayısı .86 olarak tespit edilmiştir. Dört alt boyuttan oluşan ölçeğin varyans açıklama yüzdesi %45.73’tür. Ölçeğin faktör yükü değerleri .79 ile .37 arasında değişim göstermektedir. Güvenilirlik analizleri sonucunda ölçeğin iç tutarlılık katsayısı .88 olarak bulunmuştur. Uygulanan analizler neticesinde geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı elde edilmiştir. Araştırmanın ikinci basamağında uygulanan korelasyon analizi sonucunda, öğretmenleri Araştırmanın ikinci basamağında uygulanan korelasyon analizi sonucunda, öğretmenlerin dijital yeterlilikleri ile BİT tutumları arasında pozitif yönde ilişki tespit edilirken dijital yeterlilikleri ve tükenmişlikleri arasında ilişkiye rastlanmamıştır. Uygulanan regresyon analizi sonucunda ise Öğretmenlerin BİT tutumunun dijital yeterlilikleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu bulunmuştur (p<.05). BİT tutum ölçeğindeki 1 puanlık artış dijital yeterlilikler ölçeğinde 0.535 puan artmaya neden olmaktadır. Öte yandan uygulanan bağımsız grup t-testi ve tek yönlü varyans(ANOVA) analizleri sonucunda öğretmenlerin tükenmişliklerinde; cinsiyet değişkenine göre erkekler öğretmenler lehine, yaş değişkenine göre yaşça büyük öğretmenler lehine, çalışılan coğrafi bölge değişkenine göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çalışanlar lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bununla birlikte araştırma bulguları, EBA için hizmet içi eğitim alan öğretmenlerin almayan öğretmenlere göre daha yüksek dijital yeterlilik puanlarına sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

The aim of this research is to adapt the Digital Competences Scale for Preschool Teachers into Turkish. In addition, it was aimed to determine the relationship between the digital competences of preschool teachers and their professional burnout, technology use willingness and anxiety. In the first stage of the research, the scale adaptation model was used. Within the scope of the scale adaptation model, linguistic translation, equivalence, validity and reliability studies of the scale were carried out. In the second part, a study was carried out in relational screening model in comparison type, one of the quantitative research methods. The universe of the research consists of preschool teachers who work in pre-school education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Turkey in the spring term of the 2021-2022 academic year and follow ten popular social media accounts randomly selected by the researcher on 02.24.2022. The sample of the study, on the other hand, consists of 536 preschool teachers, who work in pre-school education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Turkey in the spring term of the 2021-2022 academic year, and follow ten popular social media accounts randomly selected by the researcher on 02.24.2022. While the data collected from 300 of 536 preschool teachers were used for the analyzes at the scale adaptation stage of the research, the data collected from 236 preschool teachers were used for the relational screening stage of the research. The data of the research were collected through the Personal Information Form prepared by the researcher, the Digital Competences Scale for Preschool Teachers, which were adapted into Turkish, the Teachers' Professional Burnout Scale and the Teachers' ICT Attitudes Scale. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis, which are among the multivariate analysis methods, were applied to determine the construct validity of the scale whose Turkish adaptation study was carried out. As a result of the analysis, the KMO coefficient was determined as .86. The variance explanation percentage of the scale, which consists of four subdimensions, is 45.73%. The factor load values of the scale vary between .79 and .37. As a result of the reliability analysis, the internal consistency coefficient of the scale was found to be .88. As a result of the analyzes applied, a valid and reliable measurement tool was obtained. As a result of the correlation analysis applied in the second step of the research, a positive relationship was found between teachers' digital competencies and ICT attitudes, but no relationship was found between their digital competencies and burnout. As a result of the applied regression analysis, it was found that teachers' ICT attitudes had a statistically significant effect on their digital competencies (p<.05). An increase of 1 point in the ICT attitude scale causes an increase of 0.535 points in the digital competence scale. On the other hand, as a result of the independent group t-test and one-way variance (ANOVA) analysis; According to the gender variable, in favor of male teachers, according to the age variable in favor of older teachers, and according to the geographical region of study, in favor of the employees in the Southeastern Anatolia Region. On the other hand, research findings reveal that teachers who receive in-service training for EBA have higher digital competency scores than teachers who do not. Pre-School, Digitalization in Training, Digital Competence, Use of Teknolog
Turkish adaptation of digital competences scale for preschool teachers and the relations between preschool teachers' digital competencies and professional burnout, technology use desires and anxieties
Keywords: Anxietie; Burn out (Psychology); Desire; Digital Competence; Digitalization in Training; Dijital Yeterlilik; Effect of technological innovations on; Eğitimde Dijitalleşme; İstek; İş stresi; Job stress; Kaygı Pre-School; Mesleki Tükenmişlik; Okul Öncesi; Okul öncesi öğretmenleri; Preschool teachers; Teknoloji Kullanımı; Teknolojik yeniliklerin etkisi; Turkey; Tükenmişlik (Psikoloji); Türkiye; Use of Teknology; Vocational Burnout