İlköğretim 4. -5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin incelenmesi ve bilgisayar destekli yazılı anlatım - Şimşek, Özgür (My University, 2000)
Bu araştırma ilköğretim okulları 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri ve bilgisayar destekli yazılı anlatımın etkililiğini saptamaya yönelik olarak yapılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde ilköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin yazılı anlatımlarında ürünlerinde dilbilgisi özelliklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın bu bölümüne katılan öğrencilerin yazılı anlatım ürünlerinde kullandıkları dilbilgisi özelliklerine sosyoekonomik ve sosyokültürel düzey, cinsiyet, sınıf, anne-baba meslekleri, eğitim düzeyleri, okul öncesi eğitim alıp almama gibi değişkenlerin etkisi sınanmıştır. Bu amaçla, Kadıköy ve Eyüp ilçelerinden random usulü ile seçilen beşer okulun 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin oluşturduğu evrenden random usulü ile seçilen 400 öğrenci araştırmanın örneklem grubunu oluşturmuştur. Örneklem grubundaki öğrencilerin sosyoekonomik, sosyokültürel düzeyleri ve diğer özellikleri hakkında bilgi edinmek için bir anket uygulanmıştır. Daha sonra örneklem grubundaki öğrencilere bir ders saati içinde Çevre Konulu, bir yazı yazdırılmıştır. Konu öğrencilere çalışmaları için önceden verilmemiştir. Elde edilen verilerle araştırma kapsamındaki çocukların sosyoekonomik, sosyokültürel düzeyleri, cinsiyetleri ve sınıfları arasındaki farklılaşmayı tespit etmek amacıyla t-testi uygulanmıştır. Ayrıca bu verilere, öğrencilerin okul öncesi eğitim alıp almama, anne ve basanını eğitim düzeyi ve mesleklerinin etkilerini belirlemek için tek yönlü varyans analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bu bölümünden elde edilen bulgular sonucunda sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel düzeyler ve sınıflar arasında anlamlı farklılaşmalar ortaya çıkmıştır. Buna göre üst sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel seviyedeki öğrenciler alt düzeylerdeki öğrencilere göre yazılı anlatımlarında dilbilgisi özelliklerini daha sık kullanmışlardır. Aynı şekilde üst sınıftaki öğrenciler dilbilgisi özelliklerini kullanmada alt sınıflara oranla daha başarılı olmuşlardır. Cinsiyetler arasındaki farklılaşmalar her zaman anlamlı olmamıştır. Araştırma sonucunda anne-baba meslekleri, eğitim düzeyleri, okul öncesi eğitim alıp almama gibi değişkenlerin çocukların kullandıkları cümle sayıları ve dilbilgisi özellikleri üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın bilgisayar destekli eğitimle ilgili bölümünde bilgisayarların yazılı anlatım çalışmalarında kullanılmasının etkililiği araştırılmıştır. Bu amaçla araştırmanın evreninde yer alan Kadıköy 23 Nisan Zehra Hanım İlköğretim Okulu'ndan seçilen 4 şube araştırmanın örneklemi olarak kabul edilmiştir. Sınıflar random usulüne göre deney ve kontrol grupları olarak belirlenmiş ve her bir gruba farklı öğretim yöntemi uygulanmıştır. Yazılı anlatım çalışmaları deney grubunda bilgisayar destekli eğitim ilkelerine uygun olarak kelime işlem gerçekleştirilmiş; kontrol grubunda ise geleneksel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Her iki gruptaki öğrenciler öncelikle yazılı anlatımla ilgili bir bilgi testi uygulanmış, çoktan seçmeli bilgi testinin ardından her iki grup geleneksel yöntemle birer yazılı anlatım çalışması yapmıştır. Bu çalışma öğrencilerin ön test puanları olarak kabul edilmiştir. Yazılı anlatım çalışması her iki grupta da aynı anda gerçekleştirilmiştir. Ön test yazılı anlatım çalışması puanlarındaki farklılaşmayı tespit için bağımsız örneklemlerde t-testi uygulanmış ve öğrencilerin ön test puanları karşılaştırılmıştır. Her iki grup arasında önemli farklılaşma bulunamamıştır. Yazılı anlatım çalışmasında bilgisayar kullanmanın etkililiğini belirlemek için yapılan bütün uygulamalardan alınan puanlar ayrı ayrı bağımsız örneklem t-testine tabi tutulmuştur. Sonuç olarak üçüncü uygulama dışında diğer altı uygulamalardan elde edilen puanlar arasında ve uygulamaların tümünden elde edilen puanların ortalamasında da anlamlı farklılaşmalar bulunmuştur. Bu sonuçlar bilgisayar destekli yazılı anlatım çalışmalarının, geleneksel yöntemlerle yapılan yazılı anlatım çalışmalarından daha etkili olduğunu göstermektedir.

This study was aimed to access foruth and fifth grade students writing abilities and the effectiveness of computer-based writing programs on writing skills. In the first part of the study the subjects were compared in terms of grammer parts of writing skills according to their SES, sex, class, parents jobs, education level. Also the effects of having early childhood education on writing ability are questined. 400 forth and fifth class students where chosen randomly from scholls in İstanbul and a personal questionaire to obtain their SES and other indivudual information. And these students were asked the write an essay on Enviourement. These essay were coded according to aims in circulum of grammer on fourth and fifth grade level in primary scholls. The t-test anlyse was conducted to compare children in terms of their sex, SES and grade levels. Also same data was Anova to obtain the effects of parents education, jobs and having early childhood education on writing siklls of children. The result revealed that there are significent differences between different SES and grade groups in terms of writing abilities. The children from high SES used more suitable and correct grammatical information and rules in writings than children from low SES groups. Similarly the children from fifth grade levelperformed and writing better then childern from fourth grade. The analyses on sex were not significant. In addition the result showed that parents education, jobs and childrens early childhood education are important factors for their writing skills and gramatical information. In the second part of the study the effectivenes of using computer on writing expression was tested. The subjects were chosen 23 Nisan Zehra Hanım İ.Ö.O. in Kadıköy and randomly assigned to control and experiment groups. The student from both groups were given a multiple choice information test on writing expression to obtain their level on this topic. And then a study on writing skills was progressed with both groups by old methods. And athough the subjects in experiment group were given a word processing program that is relavant to principals of computer - based education in writing-skills studies. The data was put in t-test analyses. The results revealed that the differences between control and experiment groups in pre-test were not significant. Hovever, the subjects having computer-based writing program studues programmed better than the subjects having old mehods writing studies.
Keywords: Eğitim; ÖĞRENCİLER-İLKÖĞRETİM; Öğretmenlerin mesleki eğitimi; Uygulamalı öğretim