Uluslararası deniz hukuku mahkemesi : usul ve pratik - Cecanpınar, Hilal (My University, 2018)
1982 tarihli Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’nde belirlenen dört yargı yerinden biri Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’dir. 1996 yılında Hamburg’ta faaliyete geçen Mahkeme, BMDHS’nin yorumlanması ve uygulanmasından çıkan uyuşmazlıklar ve Sözleşme ile ilişkili kendisine yetki veren diğer antlaşmalardan doğan uyuşmazlıklarda yargı yetkisine sahiptir. UDHM’nin Sözleşmede düzenlenen diğer yargı yerlerinden ayrıcalıklı bazı yetkileri de söz konusudur. Bunlar ihtiyati tedbirler, gemi ve mürettebatının serbest bırakılması ve de Bölge’ye ilişkin uyuşmazlıklara ilişkindir. Mahkemenin kendine özgü yargı yetkisinin dışında yargılama prosedürü de mevcuttur. Mahkemenin usul hukuku, uyuşmazlığı efektif çözüme götürecek şekilde planlanmıştır. Genç bir yargı yeri olarak tanımlanabilecek olan Mahkeme içtihatları konusunda da gün geçtikçe güçlü bir hal almaktadır. Son zamanlarda dava çeşitliliği arttığı gibi, Mahkeme bütün uluslararası hukuk kurallarını etkin biçimde kullanmaktadır. Mahkeme deniz hukuku alanında öncü bir yargı merci olma konusunda aşama kaydetmektedir. Deniz hukuku kurallarının tespiti ve geliştirilmesinde de önemli bir rol oynamaktadır.Bu bakımından, Mahkeme'nin kuruluşunun yanı sıra yargı yetkisi ve uyguladığı usul hukuku belirlenecektir. Dahası deniz hukuku uyuşmazlıklarındaki etkisi, işleyişi ve içtihatları ile desteklenecektir. Son olarak, bir sonuç olarak, alternatiflerine kıyasen avantajları açıklanacaktır.

Created by the United Nations Convention on the Law of the Sea, the International Tribunal of the Law of the Sea, is one of the four alternative judicial authorities. ITLOS that has been running since 1996 in Hamburg, has jurisdiction over disputes arising from interpretation or application of UNCLOS, and about disputes arising out of other treaties which has the connection with the UNCLOS authorizing it. ITLOS has some more privileged powers than other jurisdictions regulated in UNCLOS. These relate to provisional measures, releasing of detained vessels and crews, and disputes over the Area.Tribunal does not only have original jurisdiction but also has original adjudicatory procedures. Tribunal's procedural jurisdiction has been planned in such a way as to bring about an effective solution. ITLOS, which can be defined as a young judicial authority, has been becoming more and more powerful about its case law.Recently, the diversity of cases has increased before Tribunal. In addition, all international law rules have been used effectively by Tribunal.ITLOS has made progress towards becoming a leading judicial authority in the field of the law of the sea. It also plays an important role in the determination and development of the law of the sea. In this regard, besides the establishment of ITLOS, its jurisdiction and the procedural law applied will be examined. Furthermore, it will be supported by its influence function and case law in disputes about the law of the sea. Finally, as a result, the advantages compared to an alternative judicial authority will be discussed.
Keywords: Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi; Deniz hukuku; International cooperation; International Tribunal for the Law of the Sea; Jurisdiction; Kara suları; Law of the sea; Maritime law; Procedure; Territorial waters; Turkey; Türkiye; Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi; Uluslararası işbirliği; Usul Hukuku United Nations Convention Law of the Sea; Yargı Yetkisi