UV mürekkepler ile basılan farklı tür kağıtların geri dönüşüm performanslarının incelenmesi - İlmi, İrem (My University, 2023)
Basıldıktan sonra kullanım ömrünü tamamlayan atık kâğıtlar, maliyetlerinin düşük olması ve bunun yanında sürdürülebilir bir hammadde olmaları nedeniyle kâğıt-karton endüstrileri ve kâğıt hamuru için oldukça önemli bir kaynaktır. Ancak, atık kâğıtların neredeyse tamamına yakını, üzerindeki mürekkebi gidermesi zor olan ve mürekkepten uzaklaştırma süreçleri sınırlayan yüksek hacimlerde basılı kâğıt içerir. UV mürekkep ile basılan kağıtlarda bunlardan biridir. Yapılan bu çalışmada; Yüzeyi kaplanmış yani kuşelenmiş ve yüzeyi kaplanmamış olan farklı yüzey özelliklerine sahip kağıtlar, LED-UV ile kuruyan mürekkepler kullanılarak basılmıştır. Baskılı kağıtlar INGEDE method 11p yöntemi kullanılarak geri dönüşüm sürecine tutulmuştur. Elde edilen el yapımı kâğıt sayfalarının CIE L*a*b* değerleri ölçülerek baz kâğıt değerleri ile karşılaştırılmıştır. Geri dönüşüm işlemi ile elde edilen geri dönüştürülmüş el yapımı kağıtlar mikroskopta 3000 kat büyütülerek incelenmiş ve kâğıt liflerinin arasındaki partikül boyutları gösterilmiştir. Polimerize olan UV kurutmalı mürekkeplerin kâğıt hamurundan uzaklaştırılmasının çok zor olduğu belirlenmiştir.

Waste paper, which has completed its useful life after printing, is a very important resource for the paper-cardboard industries and pulp, due to its low cost and being a sustainable raw material. However, nearly all waste paper contains high volumes of printed paper, which is difficult to remove and limits ink removal processes. Papers printed with UV ink are one of them. In this study; The coated and uncoated papers with different surface properties were printed using LED-UV drying inks. Printed papers were recycled using the INGEDE method 11p. The CIE L*a*b* values of the handmade paper sheets obtained by recycled process were measured and compared with the base paper values. Recycled handmade papers obtained by the recycling process were examined under a microscope at 3000 times magnification and the particle sizes between the paper fibers were shown. It has been determined that it is very difficult to remove polymerized UV-curable inks from the pulp.
Investigation of recycling performances of different types of paper printed with UV inks
Keywords: Atık kağıt; Basım özellikleri; deinking; Geri dönüşüm; Kağıt; Kağıt ürünleri; Paper; Paper products; Printing properties; Recycling; UV ink Paper; UV inks; UV-LED; Waste paper