Profile optimization of the plastic pipes having large diameters - Tünçay, Mehmet Masum (My University, 2012)
YÜKSEK ÇAPLI PLASTİK BORULARIN PROFİL OPTİMİZASYONU Polimer malzemeler düşük yoğunluk, korozyon direnci ve işlenebilme kolaylığı gibi sundukları avantajlarla altyapı sistemlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) altyapı boru üretiminde en çok kullanılan malzemelerdendir ve bu borular daha az malzeme kullanılarak daha fazla mukavemet sağlanması amacıyla korigeli şekilde üretilmektedir. Korige enkesitlerinin geometrik dizaynı hakkında belirli bir standart yoktur ve üzerinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada farklı tiplerde korige enkesitine sahip borular sonlu elemanlar simulasyonu ile maksimum yerdeğiştirme değerlerine göre karşılaştırılmış ve segmental, basık tudor ve kırık tepeli tudor ark korige profilli borular en iyi sonuçları vermiştir. Ayrıca, kabuklu korige borular bölgesel burkulma bakımından incelenmiş ve farklı şerit geometrileri numerik olarak analiz edilerek yarım daire ve eşkenar üçgen enkesitli şeritlerin daha iyi burkulma direnci gösterdikleri görülmüştür. Çalışmanın son kısmında önemli bir konu olan gömülü boru davranışı fotoelastisite yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Deney sonucunda boru modelindeki asal gerilmeler farkı cinsinden maksimum gerilme bölgeleri modelin tepesine yakın yerlerde ve yatay simetri ekseninden mesafe aralığında bulunmuştur.

PROFILE OPTIMIZATION OF THE PLASTIC PIPES HAVING LARGE DIAMETERS Polymeric materials are widely used for the drainage and sewage pipe systems where they offer clear advantages such as lower density, corrosion resistance and ease of processing. High-density polyethylene (HDPE) is mostly used material for pipe production and these pipes are produced in corrugated form to provide more strength by using less amount of material. Profile geometry of the corrugated sections has not any certain standard and there are several studies about it. In this study, different type of corrugated profile pipes were compared in terms of the maximum deflection values by means of the finite element simulation and segmental arch, depressed tudor arch and straight-top tudor arch profile pipes showed best results. Also, covered corrugated profile pipes were investigated in terms of the local buckling and different types of strip geometries were analyzed numerically where geometries with semi-circle and equilateral triangle sections showed better buckling resistance. Buried condition of the pipes is also an important issue and buried pipe was modeled by using photoelasticity in the final part of this study. As a result of the experiment, maximum stress locations in the pipe model were close to crown and about away from springline in terms of the differences between principal stress values.
Keywords: Metalürji; Optimizasyon; Plastikler