Sekûnî’nin lahnü’l-âmme ve’l-hâssa adlı eserinin edisyon kritiği - Özsoy, Seyhan (My University, 2014)
(TÜRKÇE) “Sekûnî’nin Lahnu’l-âmme ve’l-hâssa Adlı Eserinin Edisyon Kritiği” başlıklı tezimiz, metin kritiği mâhiyetinde bir çalışmadır. Eserin müellifi Sekûnî, Endülüs’ün İşbiliyye kentinde, bugünkü adıyla İspanya’nın Sevilla şehrinde dünyaya gelmiştir. Üzerinde çalıştığımız Lahnu’l-âmme ve’l-hâssa adlı bu eserinde müellif, dinî yönden sakıncalı olan sözlerden hareketle konuları ele almış, bunları naklî ve aklî deliller ışığında değerlendirip sakıncaları üzerinde durmuş, konuyla ilgili genel kuralları belirtmiştir. Bu çalışma bir giriş, iki bölüm, sonuç, ekler, bibliyoğrafya, tahkikli arapça metin, metinde geçen ayet, hadis, şiir fihristi, arapça metne eklediğimiz ara başlıklar fihristi ve Arapça bibliyoğrafya’dan oluşmaktadır. Eserin Giriş bölümünde araştırma hakkında genel bilgi verilmektedir. Sekûnî’nin yaşadığı dönem, hayatı, şahsiyeti ve eserleri hakkında kısa bilgiler verilmiştir. İkinci Bölüm’de ise Sekûnî’nin Lahnu’l-âmme ve’l-hâssa adlı eserinin tanıtımı yapılmıştır. Ekler bölümünde, gerektiği zaman asıl nüshaya müracaat etme imkânı olması için yazma nüshaların mikrofilmlerinin fotokopilerinin tamamı verilmiştir. Çalışmanın sonunda yazma eserin edisyon kritiğini yaptığımız Arapça metin gelmektedir. Teze konu teşkil eden yazmanın matbû harflerle tahkikli neşri bu çalışmamızın ana gövdesini oluşturmuştur. Çalışmamızda asıl emek, dikkat ve gayret bu kısımda yoğunlaştırılmıştır. Eserin müellifi, yaklaşık 8 asır önce ve coğrafî olarak bizden uzaklarda olmasına rağmen, üzerinde durulan itikâdî açıdan yanlış ifadeler, bugün de yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta eserde işlenen konuların bir kısmı günümüzde sık sık gündeme gelmekte ve çoğu insanın zihnini meşgul etmektedir. Sadece Allah’a inanıp peygamberi kabul etmemenin yeterli olmayacağı, birtakım uğur ve uğursuzluk nedeni sayılan şeyler, özellikle yıldızlarla ilgili geniş mülahazalar, buna örnek olarak verilebilir. Dolayısıyla bu eserde ele alınan birçok mesele güncelliğini korumaktadır. Günümüzde farklı düşüncelere sahip birçok insanının bu esere ilgi duyabileceği ve ondan faydalanabileceği kanaatindeyiz. Bütün bunlar, İslâm toplumlarında bu konularda yapılan yanlışların ortak olduğunu da bize göstermektedir. Our thesis entitled “The edition critical of Sekuni’s work ‘Lahnu’l-âmme ve’l-hâssa” is a studyonthetype oftextcritical. Sekuni who author of work born in İşbiliyye that city of Andalusian -the current name of the city of Seville in Spain-. We are working on this work named “Lahnau'l-âmme ve’l-hâssa the author have taken topics starting from the religious aspects discussed inapropriate words, have evaluate them in the light of transplantation and rational arguments and focused on disadvantages and have stated general rules on the subject. This study consists of entry, two chapters, conclusion, appendices, bibliography, edition critical arabic text, , the verses of Qur'an and hadith, poetry in the text, index, the intertitles that we add arabic text index and Arabic Bibliography. In the introduction, general information about the research work is given. In the first chapterwere givenbrief information about Sekûnî'sthe time ofhis life,personality and works. In the second part the presentation of his work named “the Lahnü’l-âmme ve'l-hâssa was done. In the appendix, the entire of microfilm copy manuscript was given when you need to have the opportunity to apply to the original copy. At the end of the study, the manuscripts that we are critical edition from the Arabic text is located. the evolution’s edition critical with printed in letters which is being topic fo thesis has formed the main body of this work. In our study, the actual labor, attention and effort was concentrated in this section. Author of the work, about 8 centuries ago and although geographically distant from us, stand on false statements in terms of faith, are widely used today. Even today, some of the topics covered in this book comes up often and has been engaged in the minds of most people. Just believe in God, the prophet will not be sufficient to accept a number of reasons things considered good luck and bad luck, especially with stars broad considerations, given as an example. Today, many people have different ideas of interest in this work and we believe they can benefit from it. All this shows us that Islamic society made mistakes on these issues is common.
Keywords: Eserleri; İnceleme; İslam Dini; Kelam; Sekûnî