Kaos teorisi ışığı altında işletmelerde yönetim, strateji ve yapısal değerlendirmeler: havayolu taşımacılığında bir uygulama - Tolga, Melih (My University, 2003)
KAOS TEORİSİ IŞIĞI ALTINDA İŞLETMELERDE YÖNETİM, STRATEJİ ve YAPISAL DEĞERLENDİRMELER : HAVAYOLU TAŞIMACILIĞINDA BİR UYGULAMA Günümüzdeki yeni küresel anlayışın, sahip olduğu yapı ve ortaya çıkardığı sonuçlarla, kaos teoreminde ortaya konan kaotik yapının arasında büyük benzerlikler göze çarpmaktadır. Bu benzerliklerden dolayı örgütlerin kaos teoremi altında stratejik, yapısal ve yönetsel anlamda değişim göstermesi gerekmektedir. Buna yönelik olarak; tezimizde; öncelikle kaos teorisi açıklanmıştır. Daha sonra da içinde bulunduğumuz küresel yapının kaotik yapıyla olan ilişkisine değinilmiştir. Örgütler, söz konusu yeni küresel anlayışa uyum sağlayamadıkları taktirde krizlerle karşı karşıya kalırlar. Kriz hakkında zerinde durduğum diğer bir konudur. Örgütler karmaşıklık ortamında, gerekli stratejik ve yapısal değişiklikleri; yeni yönetsel anlayışları gerçekleştirerek karşılaşabilecekleri veya karşılaştıkları krizlere karşı önlemler alırlar. Aslında bu değişiklikler sadece krizler için değil, sürdürülebilir olmaları ve rekabet avantajını yakalayabilmeleri için gerekmektedir. Örgütlerin karmaşıklık ortamında sahip olmaları gereken stratejik, yapısal ve yönetsel anlayışlara da tezimde değinilmiştir. Küresel süreç kaosa dönüştüğünde, karmaşıklıkta yapılanma işletmeler için yeterli olmayacaktır. Kaos ortamında işletmelerin yönetsel anlayışları, stratejileri ve örgütsel yapıları, karşılaşacakları krizlerden kurtulmaya yönelik olmalıdır. Bu yüzden kaos ortamında stratejik anlayış, krizden çıkma stratejilerini, örgütsel ve yönetsel yapılanmada krizlere dönük bir örgütsel ve yönetsel yapılanmayı içinde barındırır. Tüm bu konularda tezimizde yer almıştır. Tezimde son olarak 11 Eylül 2001 de ABD'de yaşanan terörist saldırısı sonucunda kaosa sürüklenen havayolu taşımacılığında, yer alan iki işletmenin, yapmış oldukları yönetsel, stratejik ve yapısal değişiklikleri inceleme ve karşılıklı analizine yönelik bir uygulamaya yer verilmiştir. MANAGEMENT STRATEGIES AND STRUCTURAL EVALUATION OF THE COMPANIES UNDER THE SCOPE OF CHAOS THEORY: AN APLICATION AT THE AIRMANSHIP INDUSTRY Lots of similarities are seen btween, the new current global mentalities structure and its causes, and the chaotic structure described at the Chaos Theory..Because of these similarities, the organizations' strategies, managements and structures should change according to the chaos theory. Directed towards this, first of all Chaos Theory is described in my thesis. After that the relations between, the current global structure, and the chaotic structure is mentioned. The organizations face crises, unless they do not adapt to this new global mentality. General information about the crisis is another subject I mentioned. At the complex environment, organizations meke changes at their structures, managements and strategies . By this way they take precautions towards the crisis they face or may face. Actually these changes are needed not only for these crisis but for their continuousness and their rivalry. These are also stated in my theisis in details. When the global process is turned into a chaos, only structuring at the complex environment will not be enough. The organizations' structures, managements and strategies at the chaotic environment, should be directed to overcome these crises. Because of all these strategic mentality of the organizations should include overcoming crisis, organizational and management structure should be towards the crisis. Finally, the structural, managerial and strategical changes done by the two organizations of airmanship industry which faced the crises caused by the September 11th terorist attacs at USA is examined and comparity analysis is staded in my thesis.
Keywords: Genel yönetim; İşletme Yönetimi