Assessment of the buccolıngual ınclınatıons of maxıllary and mandıbular canınes and fırst molars ın class ı and class ıı patıents wıth maxıllary constrıctıon usıng cbct: a retrospectıve study - Hmeıdan, Mo’men Abu (My University, 2016)
1.ÖZET Bu calışmanın amacı Hızlı Maksiller Genişletme ile tedavi edilen Sınıf 1 ve Sınıf 2 hastaların üst çene ve alt çene kanin ve birinci molar dişlerinin bukkolingual eğimlerinin başlangıç konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntülerini kullanarak incelemek, karşılaştırmak ve bukkolingual eğimler ile üst çene ve alt çene arklarının transvers genişlikleri arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırma, yaşları 13 ila 25 arasında değişen, tedavi öncesi konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri olan toplam 41 hastanın kayıtlarından oluşan retrospektif bir çalışmadır. 18 hasta sınıf 1, 23 hasta sınıf 2 iskeletsel ilişkiye sahiptir. Çalışma grubu ortalama yaşı 16.5 olan 20 erkek bireyden ve ortalama yaşı 15.5 olan 21 kızdan oluşmaktadır. 41 hastadan 17’sinde en az tek tarafta çapraz kapanış bulunmaktadır. Sağ ve sol kanin ve molar dişlerin bukkolingual eğimleri, Marmara Üniversitesi Ortodonti Bölümü arşivinden temin edilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri üzerinde ölçülmüştür. Sınıf 1 iskeletsel ilişkiye sahip hastalar, Sınıf 2 iskeletsel ilişkiye sahip hastalarla karşılaştırıldığında artmış mandibular genişlik göstermiştir. Bu durum UR – N.I eğiminin artışı ile kompanse edilmiştir. Tek taraflı çapraz kapanışa sahip hastalar arasında, ortalama L6 - M.I eğimi; çapraz kapanış olan tarafta çapraz kapanış olmayan tarafa göre istatiksel olarak anlamlı derecede az bulunmuştur. Çapraz kapanışı olmayan hastalarda U6 – N.I eğimi ortalama maksiller genişlik ile istatiksel olarak anlamlı derecede negetif korelasyon göstermiştir. Bukkolingual eğimlerin değerlendirilmesi; transvers yöndeki yetersizliklerin teşhisinin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte doğru teşhisin ve ortodontik tedavi planlamasının yapılmasında anahtar tol oynar. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) 3 boyutlu bukkolingual eğimlerin değerlendirilmesindeki en güvenilir metodtur ve transvers problemlerin teşhisinde etkili bir yöntem olarak düşünülmektedir. Anahtar kelimler: Bukkolingual eğim, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi,Maksiller transvers yetersizlik. 1.

The purposes of this study were to investigate and compare the buccolingual inclinations of the maxillary and mandibular canines and first molars on initial CBCT images of the Class I and Class II patients who had been treated with rapid maxillary expansion, and to determine if there is a correlation between the buccolingual inclinations and the transverse dimension of the maxillary and mandibular arches. This was a retrospective study of 41 patients ranging between 13 to 25 years of age, all of them had pre-orthodontic treatment CBCT records. The sample consisted of 18 patients with a skeletal Class I relationship, 23 patients with a skeletal Class II relationship. Among these patients, 20 of them were males with a mean age of 16.5 years, whereas females were 21 with the mean age 15.5 years. Of the 41 patients, 17 had posterior crossbite at least on one side. Right and left first molar and canine buccolingual inclinations were measured on CBCT images, which were collected from the archives of the department of Orthodontics, Marmara University. The Class I patients showed increased mandibular width compared to Class II patients, which was dentally compensated by increased UR – N.I inclination. The mean L6 - M.I inclination was found to be significantly lower in the crossbite side than the non crossbite side among the unilateral crossbite patients. U6 – N.I inclinations in non-crossbite patients had a statistically significant negative correlation with their mean maxillary width. Appreciating buccolingual inclinations is a crucial part in diagnosing transversal deficiencies. It plays a key role in proper diagnosis and orthodontic treatment planning. CBCT is the most reliable method to assess the 3D buccolingual inclinations and is considered an effective diagnostic modality for the transverse problem. Key words: Buccolingual Inclinations, Cone-Beam Computed Tomography, Maxillary Transverse Deficiency.
Keywords: Diş hekimliği; Ortodonti