Türk ceza hukukunda erteleme (tecil) müessesesi - Yıldırım, Ömer Faruk (My University, 2003)
TÜRK CEZA HUKUKUNDA ERTELEME (TECİL) MÜESSESESİ Özellikle XIX. Yüzyılın sonlarına doğru Kara Avrupası hukukunda önem kazanan cezaların ertelenmesi müessesi, Türk hukukuna, 1926 tarihinde, Türk Ceza Kanunun kabulü ile geçmiştir. Hukuki niteliği itibariyle erteleme, karma niteliği olan, cezalar sistemini tamamlayan, kendine has özellikleri olan bir ferdileştirme müessesesidir. Ertelemenin amaçları arasında, iyi bir ceza siyaseti aracı olması, ferdileştirme müessesesi olması ve kısa süreli cezaların mahzurlarını bertaraf etmesi vardır. Türk Hukukuna göre, mahkeme masrafları, tazminat niteliğindeki para cezaları, müsadere hükmü ve şahsi haklar ertelenemezler. Sanığın işlediği bir suçun cezasının ertelenebilmesi için, daha önce başka bir mahkeme tarafından herhangi bir mahkumiyetinin bulunmaması; bir mahkumiyeti varsa, bunun para cezası cinsinden olması gerekir. Ayrıca hakimin, sanığın cezası ertelendiği takdirde, ileride bir daha suç işlemeyeceği hakkında olumlu kanaate sahip olması gerekir. Bu şartların bulunması durumunda, hakim, cezanın ertelenmesine hükmedecektir. Deneme süresi içinde hükümlü bir suç işlemezse, ertelenen mahkumiyet hükmü yok sayılacak; aksi takdirde, erteleme düşecek ve ertelenen cezanın infazına başlanacaktır.

İNSTİTUTİON OF SUSPENSİON İN THE TURKİSH CRİMİNAL LAW The suspension of sentences institution which especially of the XIX. Century became more important in the Continental Law, in to Turkish Criminal Law. The suspension is an personel institution whose has got own special features and mixed characteristic with regard to legal characteristic. There are good punishment policy method, personel institution and destroy of harm of the short time punishments among the aims of the postpone. According to Turkish Law; law court expences, like compensation fine, seizure sentence and personel rights doesn't postpone. A crime by the accused for postpone, before another by court just any haven't been to conviction; if there is a conviction that's characteristic like a fine has to necessary. The judge has been necessary positive opinions for suspension of the accuseds sentence. He will haven't again a crime. İf there are these conditions, the Judge will verdict of the sentence in the trial period if not a crime by the sentenced, suspension conviction sentence will not existing. Otherwise, the postpone will fall down and postponed sentence will carry out.
Keywords: Ceza Hukuku_Türkiye; Ceza toplumbilimi (Penoloji); Kriminoloji (Suç bilimi); Şartlı salıverme