Yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyelini belirlemek için dijital meteoroloji istasyonu tasarımı - Özdemir, Nihat (My University, 2019)
ÖZETYENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ POTANSİYELİNİ BELİRLEMEKİÇİN METEOROLOJİ İSTASYONU TASARIMISanayileşmeyle beraber dünyanın en çok ilgilendiği konulardan biri olan enerji,günümüzün de en önemli konularından biri olarak gündemde bulunmaktadır. Fosilkökenli yakıtlardan elektrik enerjisi elde edilmesi sırasında ortaya çıkan geridönüşümsüz çevresel zararlar ve sözkonusu kaynakların tükenebilir olması nedeniyleülkeleri alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Güneş ve Rüzgar enerjisi bu açıdanen önemli çevre dostu kaynakların başında gelmektedir. Yenilenebilir enerjisistemlerinin kurulum aşamasının en önemli unsurlardan biri, sistemin kurulacağıbölgedeki meteoroloji verileridir. Rüzgar yönü ve şiddeti RES’lerde önemli unsurlardanbiri iken, sıcaklık basınç ve nem gibi veriler GES‘lerde verimlilik açısından oldukçaönemlidir. Ayrıca güneş ışınım değeri, GES kurulacak bölgenin verimini etkileyenönemli unsurlardan bir diğeridir. Bu durum söz konusu meteoroloji verilerininölçülmesini zorunlu hale getirmektedir. Ölçülen verilerin yıllık ortalamaları bölgedeyenilenebilir enerji sistemi kurmak için önemlidir. Tez çalışmasında bu amaca yönelikbir meteoroloji istasyonu tasarlanmış, ölçülen verileri SD karta kayıt ederek izleme veyorumlama imkanı sağlanmıştır. Ayrıca verilerin anlık görüntülenmesi için kablosuz biralıcı istasyonu tasarlanmış, üzerinde bulunan TFT ekran sayesinde veriler anlık olarakizlenmiştir.

ABSTRACTD E S I G N O F M E T E O R O L O G I C A L S T A T I O N T O D E T E R M I N ET H E P O T E N T I A L O F R E N E W A B L E E N E R G Y S O U R C E SEnergy, which is one of the most important issues of the world with industrialization,continues to be a matter of priority of our time. The energy obtained from fossil fuelshas directed the countries to alternative energy sources due to the harm to theenvironment and non-renewability. Solar and wind energy are two of the most importantenvironmental friendly sources in this respect. The meteorological data in the regionwhere these systems will be launched has a significant role in the installation phase ofrenewable energy systems. While wind direction and severity is an important factor inWEPs, temperature pressure and humidity are very important in terms of efficiency inSPPs. In addition, the solar radiation value is a vital factor affecting the efficiency of theSPP region. These reasons make it obligation to measure the meteorological data. Theannual averages of the measured data are important for the establishment of a renewableenergy system in the region. In this thesis study, a meteorological station is designed forthis purpose and the measured data is recorded on a SD card which provides monitoringand interpretation. In addition, a wireless receiver station is designed for instant displayof the data which can be monitored instantly via the TFT display.
Keywords: Electricity; Elektrik; Güneş Işınım; Meteorology Station; Meteoroloji İstasyonu Renewable Energy; Öğrenim ve öğretim; Renewable energy sources; Solar Radiation; Study and teaching; Yenilenebilir Enerji; Yenilenebilir enerji kaynakları