BÜYÜK VE KÜÇÜK ŞEHİRLERDE YAŞAYAN İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN_x000D_ FİZİKSEL AKTİVİTE VE BESLENME DAVRANIŞLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de büyük ve küçük şehirlerde yaşayan ilkokul çocuklarında fiziksel aktiviteve beslenme davranışlarını karşılaştırmaktır. Araştırmaya 3. ve 4. Sınıf öğrencisi (9-10 yaş) 1086 (Burdur N=543İstanbul N=543) çocuk katılmıştır. Araştırmada Türkçe uyarlama çalışması araştırmacı tarafından yapılmış olan“Student Health Assessment Questionnaire (SHAQ)” isimli anket kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde nicelverilerin normal dağılıma uygunlukları Shapiro-Wilk testi ve grafiksel incelemeler ile sınanmıştır. Normaldağılım gösteren nicel değişkenlerin iki grup arası karşılaştırmalarında Independent samples t test, nitel verilerinkarşılaştırılmasında ise Pearson ki-kare test ve Fisher’s exact test kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık p<0.05olarak kabul edilmiştir. Burdur’da yaşayan çocuklar (B) kahvaltılarını evde, öğle yemeklerini dışarda,İstanbul’da yaşayan çocuklar (İ) kahvaltılarını dışarda, öğle yemeklerini okul kantininde yemektedirler(p<0.05). İstanbul’da yaşayan çocuklar daha sık dışarda hazır yemek yemekte (p<0.005) ekranda (TV,bilgisayar, video oyunları) daha fazla zaman geçirmektedirler (p<0.05). Burdur’da yaşayan çocuklar daha fazlameyve yerken, İstanbul’da yaşayan çocuklar daha fazla kırmızı et, atıştırmalık, şekerleme ve kurabiye/kektüketmektedirler (p<0.05). Her iki grupta da çocuklar spor alanlarının güvensiz (B%58,6; İ%48.4), sayıcayetersiz (B%45,1; İ%41.8) olduğunu ve spor yapmaya zamanları olmadığını (B%42,5; İ%40,5), marketlerdesağlıklı yiyeceklerin az (B%44,9; İ%40,3), pahalı (B%40,7; İ%33,9) ve lezzetsiz, (B%40,5; İ%41,3) olduğunubelirtmektedir. Sonuç olarak; Küçük şehirde yaşayan çocukların sebze/meyve tüketimi, büyük şehiröğrencilerinin ise yağ, şeker tüketimi, ekranda geçirdikleri zaman ve dışarıda yemek yeme oranı daha fazladır.Her iki grup öğrencileri; daha fazla aktif olmak için güvenli oyun alanları, spor tesisleri ve zamana, daha sağlıklıbeslenmek için, lezzetli, ulaşılabilir ve ucuz sağlıklı yiyeceklere ihtiyaç duymaktadır. Büyük şehirde yaşayançocukların sağlık açısından daha fazla risk altında olduğu söylenebilir.

The aim of this study is to compare the physical activity and eating behaviors of primary school_x000D_ students living in a metropolitan area and a smaller city. The study was conducted with 1086 third and fourth_x000D_ grade students, aged 9-10 (Burdur N=543 Istanbul N=543). Data were collecting using the Student Health_x000D_ Assessment Questionnaire (SHAQ) which was adapted to Turkish by the researcher. Conformity of quantitative_x000D_ data to normal distribution was assessed using Shapiro-Wilk test and graphical examinations. Intergroup_x000D_ comparison of the quantitative variables with normal distribution in two groups was carried out using_x000D_ Independent samples t-test, and comparison of qualitative data was carried out using Pearson chi-square test_x000D_ and Fisher’s exact test. The statistical significance level was p<0.05. Students in Burdur (B) made their breakfast_x000D_ at home and ate lunch out while students in İstanbul (I) had their breakfast away from home and ate lunch in_x000D_ the school cafeteria (p<0.05). The students living in İstanbul more often ate fast food out (p<0.005) and spent_x000D_ more time on screens (TV, computer, video games) (p<0.05). The students in Burdur ate fruit more often while_x000D_ the students in İstanbul consumed red meat, snacks, sweets and cookies/cakes more (p<0.05). Children in both_x000D_ groups stated that playgrounds were not safe (B58.6%, I48.4%) and were inadequate in number (B45.1%,_x000D_ I41.8%). Additionally, they stated they did not have time to exercise. They also stated that healthy food in_x000D_ markets was insufficient (B44.9%, I-40.3%), expensive (B40.7%, I33.9%) and flavorless (B40.5%, I41.3%). In_x000D_ conclusion, the fruit/vegetable consumption rate of children living in the smaller city is higher while the rate of_x000D_ fat and sugar consumption and eating out of children living in the metropolitan area was higher, as well as their_x000D_ time spent on screens. Students in both groups need safe playgrounds, sport facilities and the time to be more_x000D_ active. Moreover, tasty and inexpensive healthy food should be readily available for them so they can eat_x000D_ healthier. Children living in the metropolitan area are at greater risk in terms of health.
COMPARISON OF PHYSICAL ACTIVITY AND EATING BEHAVIORS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS LIVING IN A METROPOLITAN AREA AND A SMALLER CITY