Türkiye'de çalışan yoksulluğu : politikalar ve öneriler - Kaya, Sefa (My University, 2019)
Çalışmanın temel bakış açısı; çalışan yoksul kişi ve haneler üzerinde yapılan analizleri ve sorunları hedef alan politikaların irdelenmesi ile Türkiye'de çalışan yoksulluğu konusunda durum değerlendirilmesi yapılmasını içermektedir. Bu amaçla öncelikle çalışan yoksulluğu kavramının açıklanabilmesi amacıyla, kavramın teorik olarak hangi konularla bağlantılı olduğu konusu araştırılmıştır. Akabinde, dünyada ve Türkiye'de çalışan yoksulluğu sorununu tetikleyici niteliğe sahip olabileceği düşünülen faktörler incelenerek; günümüzde sorunun ne derece önemli olduğu konusuna değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise, Türkiye'de çalışan yoksulluğunu hafifletme ya da azaltma amacı taşıyan uygulamalar ele alınmıştır. Ekonomik büyüme kapsamında uygulanan makro ekonomi politikalarının, ekonomik büyüme dışındaki amaçlarına ulaşamadığı ve sonucunda işgücü piyasası ve gelir arttırıcı politikalar ile desteklendiği görülmüştür. İşgücü piyasası kapsamında uygulanan politikalar ile çalışan yoksulluğunu hafifletme ya da azaltma amaçlarına ulaşılamadığı sonucuna varılmıştır. Gelir arttırıcı niteliğe sahip asgari ücretin, mevcut düzeyi ile kişilerin ve ailelerinin yoksullaşmasını engelleyemediği; bir diğer gelir arttırıcı nitelikteki sosyal yardımların ise çalışan yoksulluğunu hafifletme amacını gerçekleştiremediği tespit edilmiştir.

The main perspective of study includes to investigate policies aim to the analyzes and problems on impoverished person who works and families and to assess the situation on working poverty in Turkey. For this purpose, in order to explain the concept of working poverty, the subject that the concept is related with theoretically was investigated. Subsequently, the factors which is thought to may trigger working poverty in world and Turkey were examined and how important the problem is today is discussed. In the final chapter of the study, implementations which aim alleviate or reduce poverty in Turkey or were discussed. It was seen that macroeconomic policies applied in terms of economic growth could not achieve the goals except economic growth and as a result, they are supported by labor market and income-increasing policies. It was concluded that the policies implemented within the scope of the labor market could not achieve the goals of alleviating or reducing working poverty. It has been found that the minimum wage with income-increasing qualification cannot prevent the impoverishment of individuals and their families with their current level, while another income-increasing social welfare cannot achieve the aim of alleviating working poverty.
Keywords: Çalışan Yoksul; Çalışan Yoksulluğu; Çalışan Yoksulluğu İle Mücadele Politikaları Poverty; Çalışanlar; Decent Work; Employees; İnsana Yakışı İş; Policies for Prevention to Working Poverty; Turkey; Türkiye; Working Poor; Working Poverty; Yoksulluk