Kareleme tekniğinin ortaokul görsel sanatlar dersi 6. sınıf öğrencilerinin sanatsal eğitimine etkisinin incelenmesi - Aksoy, Vefa (My University, 2019)
Bu araştırma ile plastik sanatlar eğitiminde kullanılan öğretim tekniklerinden biri olan kareleme tekniğinin ortaöğretim 6.sınıf öğrencilerinin sanatsal gelişimine etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Tez, beş farklı bölümden oluşmaktadır. olan giriş bülümünde problem durumu tanımlanarak araştırma için bilimsel temel oluşturulmuştur. İkinci bölümde sanat ve sanat eğitimi konuları ele alınmıştır. Gerekli kaynaklar incelenmiş ve kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma konusuna kaynak teşkil eden yaş grubu öğrencilerinin sanatsal gelişimine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise uygulama alanına geçilmiş, araştırma modeli açıklanmıştır. Araştırmanın evreni ve örneklem grubu belirlenmiştir. İstanbul ili Esenyurt ilçesine bağlı Kıraç Ortaokulu’nun iki sınıfı araştırma yapılacak sınıflar olarak seçilmiştir. Uygulamalar sonrasında yapılan çalışmalar belli kriterler çerçevesinde tahlil edilerek toplanan verilerin analizi yapılmıştır. Dördüncü bölümde araştırma sonuçlarına göre ortaya çıkan bulgular açıklanmıştır. Bulgulara göre yorum yapılmıştır. Yapılan yorumda objektif değerlendirme kriterlerine önem verilmiştir. Beşinci bölüm ise sonuç ve öneriler kısmından oluşmaktadır. Yapılan çalışma ile kareleme tekniğinin çocukların sanatsal gelişimine etkisi somutlaştırılarak, ortaöğretim 6. sınıf öğrencileri için uygulanabilir bir öğretim tekniği olduğu saptanmıştır.

With this research it is aimed to show effect of the Grid Method, one of the teaching techniques used in plastic arts education, on 6th grade student’s artistic development. ! The thesis consist of five different parts. Problem definition is defined in the first part of the in put section and the scientific basis for research has been established. ! The second part deals with the subjects of art and art education. Necessary resources have been examined and conceptual framework has been established. Stages of artistic development in childhood have been studied. This section refers to the artistic development of the child. Because the artistic development of the child is the source of the thesis topic. In the third part, the application area has been switched to the research model. The universe of the study and the sample group were determined. The two classes of Kıraç Middle School, which is in the district of Esenyurt, İstanbul, were selected as a research class. Data collection was explained, data collection was analyzed. The fourth section describes the findings of the research results. The objective criteria were given importance when commenting. Section five consists of the conclusions and recommendations. As a result, the positive effect of Grid Method has emerged. The positive effect of technique on the artistic development of children has been embodied.
Keywords: Art; Dürer Izgarası; Frame; Grid; Grid (ızgara); Kareleme; Kareleme Tekniği; Öğrenim ve öğretim; Painting; Resim; Sanat; Study and teaching; The Grid Method; Turkey; Türkiye