İstanbul ili polygonaceae üyelerinin sistematik, morfolojik, korolojik, polinolojik ve ekolojik özellikleri - Keskin, Mustafa (My University, 2022)
Bu tezin ana konusu temel olarak İstanbul'da yayılış gösteren Polygonaceae familyası üyeleridir. Yapılan yüzden fazla arazi gezileri sırasında bu familyaya ait çok sayıda örnek toplanmıştır. Bunların isimlendirilmesi ilgili bilimsel esas ve yöntemlere göre yapılmıştır. Sonuç olarak İstanbul florasında Polygonum cinsinde 13, Persicaria cinsinden 9, Fallopia cinsinden 2 ve Rumex cinsinden 9 taksonun yetiştiği sonucuna varılmıştır. Polygonum cinsi, bu tez sırasında beş ayrı cins (Polygonum, Persicaria, Bistorta, Koenigia, Fallopia) halinde revize edilmiştir. Nedenleri ayrı birer makale halinde vurgulanmış ve cinsleri adlandırabilmek için teşhis anahtarları geliştirilmiştir. Polygonum urnigera, bilimsel olarak ilk defa bu tez sırasında toplanmış ve isimlendirilmesi yapılarak bilim dünyasına tanıtılmıştır. Polygonum buxiforme Small, P. rurivagum Jord. ex Boreau, P. neglectum Besser, Persicaria hydropiperoides Small, Pe lapathifolium L. subsp. nodosa (Pers.) Á.Löve, Pe. lapathifolium L. subsp. britingeri (Opiz) Soják. taksonları ise İstanbul'dan ilk defa toplanarak Türkiye florası için yeni kayıt olarak rapor edilmiştir. Bununla birlikte Polygonum mesembricum Chrtek, P. arenarium Loisel. ve Rumex cristatus DC. türleri ise İstanbul florası için yeni kayıt olarak bildirilmektedir. Türkiye Florasında sadece İstanbul'dan Aznavour tarafından toplanan ve üzerinden 124 yıl geçmesine karşın tekrar toplanamayan Polygonum longipes Halácsy & Charrel türü yeniden bulunmuştur. İstanbul'da mevcut tüm türler için detaylı betimlemeler, teşhis anahtarları oluşturulmuştur. Tüm türler için çok sayıda fotoğraflar teze eklenmiştir. Son olarak Türkiye Florasında yer alan tüm Polygonaceae üyelerinin güncel tam listesi ile dağılım haritaları teze eklenerek son hali verilmiştir.

The main subject of this thesis is the members of the Polygonaceae family, which are mainly distributed in Istanbul. During more than a hundred field trips, many specimens belonging to this family were collected. The naming of them was made according to the relevant scientific principles and methods. As a result, it was concluded that 13 taxa in the genus Polygonum, 9 taxa in the genus Persicaria, 2 taxa in the genus Fallopia and 9 taxa in the genus Rumex were grown in the flora of Istanbul. The genus Polygonum was revised into five different genera (Polygonum, Persicaria, Bistorta, Koenigia, Fallopia) during this thesis. The causes are highlighted in a separate article and diagnostic keys have been developed to name the genera. Polygonum urnigera M.Keskin was scientifically collected for the first time during this thesis and introduced to the world of science by naming it. Polygonum buxiforme Small, P. rurivagum Jord. ex Boreau, P. neglectum Besser, Persicaria hydropiperoides Small, Pe lapathifolium L. subsp. nodosa (Pers.) Á.Löve, Pe. lapathifolium L. subsp. britingeri (Opiz) Soják. taxa were collected from Istanbul for the first time and reported as a new record for the flora of Turkey. However, Polygonum mesembricum Chrtek, P. arenarium Loisel. and Rumex cristatus DC. species are reported as a new record for the flora of Istanbul. In the Flora of Turkey, only the Polygonum longipes Halácsy & Charrel species, which was collected by Aznavour from Istanbul and could not be collected again after 124 years, has been found again. Detailed descriptions and identification keys were created for all species present in Istanbul. Numerous photographs for all taxa are included in the thesis. Finally, the current complete list and distribution maps of all Polygonaceae members in the Flora of Turkey were added to the thesis and finalized.
Keywords: Botanik; Botany; İstanbul; Micromorphology; Mikromorfoloji İstanbul; Polygonaceae; Polygonum; Rumex; Sistematik; Systematic; Türkiye