Bedenim güvende eğitim programının çocukların gelişimine etkisinin incelenmesi - Köksal, Hakan (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem çocuklarına yönelik hazırlanmış olan toplumsal cinsiyet eşitliği içerikli “Bedenim Güvende Eğitim nsel eğitim programının çocukların gelişimine etkisinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak karma model kullanılmış olup, karma yöntem desenlerinden açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir okul öncesi eğitim kurumuna devam etmek, 60-72 ay yaş aralığında olmak, İstanbul Avrupa yakasında ikamet etmek koşullarını sağlayan 20’si deney 20’si ise kontrol grubunu oluşturan 40 okul öncesi dönem çocuğu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı arafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Selçuk Cinsel Gelişim Ölçeği, Gözlem ve Yansıtıcı Günlük Raporlar kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS for Windows kullanılarak çözümlenmiş olup verilerin değerlendirmesinde Selçuk Cinsel Gelişim Ölçeği ön test puanları ve son test puanları arasındaki farklar Mann Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki çocukların grup içi sontest–öntest puanları arasındaki farklılıkların saptanması amacıyla ise Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre; Bedenim Güvende Eğitim uygulaması yapılan deney grubunun Selçuk Cinsel Gelişim Ölçeğinin “Cinsel Kimlik” ve “Cinsiyete İlişkin Davranış” alt boyutlarından aldıkları son test puan ortalamalarında artış gösterdiği saptanmıştır. Selçuk Cinsel Gelişim Ölçeğinin her iki alt ölçeğinde de anlamlı farklılık deney grubundaki çocukların lehinedir. Araştırma sonuçları doğrultusunda deney grubundaki çocuklara uygulanan Bedenim Güvende Eğitim nın çocukların cinsel gelişimlerini desteklediği, deney ve kontrol grubunda yer alan çocukların ise sontest toplam puanları arasında anlamlı bir fark var olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The aim of this research is to examine the effects of the sexual education program called My Body is Safe Education Program, which includes gender equality and was prepared for preschool children, on the development of children. A mixed model was used as the research method, and explanatory sequential pattern from mixed method patterns was used. The study consists of 40 preschool children, 20 of whom are experimental and 20 of whom are controls, who are between the ages of 60-72 months and live in the European side of Istanbul, attending a pre-school education institution. The Personal Information Form prepared by the researcher, the Selcuk Sexual Development Scale, Observation and Reflective Daily Reports were used as data collection tools in the research. The data obtained in the study was analyzed using the SPSS for Windows program. In the data recording evaluation, the differences between the Selçuk Sexual Development Scale pre-test scores and post-test scores were compared with the Mann Whitney U test. Wilcoxon Signed Rank Test was used to determine the differences between posttest and pretest scores of children in the experimental and control groups. According to the findings obtained as a result of the research, it was found that the experimental group that underwent the My Body is Safe Training Program showed an increase in the averages of the final test scores they received from the “Sexual Identity” and “Gender-Related Behavior” sub-dimensions of the Selcuk Sexual Development Scale. Significant differences in both subscales of the Selçuk Sexual Development Scale are in favor of the children in the experimental group. According to the research results, it was concluded that the My Body Safe Education Program applied to children in the experimental group supports children's sexual development, and there is a significant difference between the total post-test scores of children in the experimental and control groups.
investigation of the effect of my body is safe education program on children’s development
Keywords: Child development; Cinsel Eğitim; Cinsel eğitim, Çocuklar için; Cinsel eğitim, Ergenler için; Cinsel Gelişim; Çocuk gelişimi; Gender; Okul ÖncesiDönem ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sexual Development; Preschool Period and Gender Equality; Sex education for adolescents; Sex education for children; Sexual Education; Toplumsal Cinsiyet