Üreter tümöründe thuli̇um lazer ablasyon - ŞENER, TARIK EMRE; KÜTÜKOĞLU, MEHMET UMUT; TANIDIR, YILÖREN (My University, 2022)
Multifaktöriyel ve nadir bir patoloji olan üst üriner sistemin ürotelyal kanserleri (ÜÜSK) daha çok ileri yaşta görülür. Standart tedavisi radikal nefroüreterektomi (RNU) ve mesaneden cuff çıkarılmasıdır ancak hem tanısında hem de minimal invaziv tedavisinde üreterorenoskopi yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu videoda ÜSSK’lı bir hastaya yaklaşımımızı paylaştık. OLGU Elli yedi yaşında hematüri ve dizüri şikayetiyle başvuran erkek hastanın sorgulamasında ek hastalığı olmadığı ve 30 paket-yıl sigara öyküsü olduğu öğrenildi. Fizik muayenede sol kostovertebral açı hassasiyeti saptandı. Tetkiklerinde kreatinin 1,22 mg/dl ve hemogram değeri 13,2 g/dl saptandı. Kontrastsız bilgisayarlı tomografi görüntüleme raporu “bilateral grade 3 hidronefroz ve taşlar, sol orta üreterde 4 mm taş ve sol böbrek üst kaliksinin içerisi dens karakterdedir” şeklinde, manyetik rezonans ürografi görüntüleme raporu “bilateral böbreklerde signal void yapılar, sol böbrekte signal voidlerin eşlik ettiği T1 ağırlıklı incelemede yüksek intensiteli içerik, kontrast tutan kitle ayırt edilememiştir” şeklinde sonuçlandı. DMSA sintigrafisinde böbreklerin total fonksiyonel kortikal kitleye katkıları sağ için %44 sol için %56 olarak sonuçlandı. Hastanın sistoskopisinde patoloji izlenmedi, “Michael Grasso”nun tariflediği no-touch tekniği ile 6,4/7,8 Fr 430 mm 4,2 Fr çalışma kanallı semirijit üreteroskopla sol üretere girildi, sol distal üreterde 1x1 cm boyutunda papiller lezyon saptandı ve Thulium lazer ile 1 J 10 Hz toplam 10W güçle ablasyon yapıldı. Patoloji için örnek basket kateter ile alındı. Retrograd pyelografide orta üreter ve böbrekte dolum defektleri izlendi. Orta üreterde 1x1 boyutunda geniş tabanlı tümöral lezyona aynı ayarlarda ablasyon yapıldı, patoloji için örnek basket kateter ile alındı. Sonrasında kılavuz teli ve akses kılıf kullanılmadan 7,5Fr çaplı Flex-X2S fleksible üreterorenoskop ile sol böbrek pelvisine ulaşıldığında yaygın papiller tümöral oluşumlar izlendi ve işleme son verildi. Toplam lazer süresi 16 dk ve toplam enerji 9,60 kJ ölçüldü. Floroskopi süresi 18 saniye ve toplam floroskopi dozu 8,2750 mGy/ 1,5739 Gy*cm2 ölçüldü. Patolojisi “düşük dereceli, papiller ürotelyal karsinom, subepitelyal alan invazyonu yoktur (pTa)” olarak raporlandı. Hastanın sol böbrek pelvis içerisinde papiller oluşumlar olması nedeniyle hastaya sol RNU ve mesane cuff eksizyonu yapıldı, patolojisi; infiltratif üretelyal karsinom, 5 adet tümör negatif lenf nodu olarak raporlandı (pT3N0). TARTIŞMA VE SONUÇ Özellikle düşük riskli ÜÜSK hastalığında böbrek koruyucu minimal invaziv tedaviye yönelik ilgi giderek artmaktadır, yüksek riskli hastalarda ise doğru tanıya ulaşma konusunda bizlere yardımcı olmaktadır. Minimal invaziv yöntemler, seçili olgularda nüks olasılığı göz önünde bulundurularak, güvenle uygulanabilmektedir. Anahtar Kelimeler : THULIUM,LAZER,TCC,ÜRETER,TÜMÖR,ÜÜSK
Keywords: Tıp; Sağlık Bilimleri; Cerrahi Tıp Bilimleri; Üroloji; Medicine; Health Sciences; Surgery Medicine Sciences; Urology; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; ÜROLOJİ VE NEFROLOJİ; CERRAHİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; UROLOGY & NEPHROLOGY; SURGERY; Nefroloji; Cerrahi; Nephrology; Surgery; Thulium; lazer; tcc; üreter; tümör; üüsk