Ümmet sisteminden ulus devlete geçişte harf inkılabının kültürel değişim üstündeki etkileri - Kılıç, Cemil (My University, 2001)
Türkiye'de Kasım 1928'de gerçekleştirilen harf inkılabını toplumbilimsel olarak ele alan bu araştırma; inkılabını toplumbilimsel olarak ele alan ön araştırma; inkılabı, yeni kurulan Türk ulus devletinin simgelerinden biri olarak görmektedir. Araştırma, inkılabın gerçekleştirilme nedeninin okuma yazma güçlüğü olduğu şeklindeki açıklamaları yetişkin bir açıklama kabul etmemekte, okuma yazma güçlüğünün ve diğer birtakım teknik sorunların inkılap için kolaylaştırıcı ve ikincil düzeyde gerekçeler olduğunu savunmaktadır. Harf inkılabının gerçek amacı, Türk toplumuna ümmet bilinci yerine ulus bilincini yerleştirecek atılımlara uygun bir zemin yaratmaktır. Bu inkılapla Türk toplumunu yaklaşık bin yıllık İslami geçmişe ve doğu/ islam kültürüne bağlayan en önemli kültürel ve simgesel bağlardan biri olan Arap harfleri bırakılmış, batılılaşma ve laikleşmenin en somut göstergelerinden biri olan Latin kökenli Türk alfabesi kabul edilmiştir. İnkılap, Türk toplumunun sosyo/ kültürel ve siyasal anlamda geçmişten uzaklaşması ve yeni rejimin sosyalizasyonu sonucuna etki eden en önemli etmenlerden biri olmuştur. THE EFFECTS OF THE ALPHABET REFORM ON CULTURAL CONVERSION DURING THE TRANSITION PHASE FROM MUSLIM COMMUNITY TO THE NATION-STATE SYSTEM

The present research has examined the alphabet reform, which realized in November 1928, in Turkey from the community science point of view and the said reform has been classified as one of the symbols of the newly established Turkish nation-state in this study. The research has not accepted the descriptions such as the main reason of the reform was a difficulty in reading and writing and the said reason and other technical problems seems as a secondary and feasible matters for the said alphabet reform in the present study. The main purpose of the alphabet reform is that to prepare a suitable base for the initiatives which shall be established the nation conscious instead of the muslim community conscious for Turkish society. The Arabic letters have been renounced which was one of the main cultural and symbolic link connected the Turkish nation to the approximately one thousand years Islamic past and eastern / Islamic culture and it has been accepted the Latin based Turkish alphabet which is one of the most concrete examples of the westernized and laisizm with this reform. The reform has become one of the most important factors, which effected the socialization of the new regime and to be far away of the Turkish society from the past in social - cultural and political manner.
Keywords: Sosyoloji; Sosyoloji ve antropoloji; Toplum Bilimleri